Waar is de noordpool?

In de natuurkundeboeken die ik ken, wordt de punt van de kompasnaald die naar het noorden wijst de noordpool genoemd. Maar aangezien alleen tegengestelde polen elkaar aantrekken, moet de noordpool van onze aarde dan magnetisch gezien een zuidpool zijn. Je kunt je dan afvragen waarom we dat uiteinde van de aardas noordpool noemen?
Wat is nu precies de conventie voor het benoemen van de polen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn drie noordpolen te omschrijven. Geografische noordpool Dit is wat doorgaans met "noordpool" bedoeld wordt. Het gaat om het noordelijke punt dat snijdt met de omwentelingsas, de verticale as waar de planeet als het ware omheen draait. Geomagnetische noordpool De geomagnetische noordpool bevindt zich bij de magnetische zuidpool. De magnetische veldlijnen treden hier naar binnen. Magnetische noordpool De magnetische noordpool bevindt zich bij de geomagnetische zuidpool. Daar treden de magnetische veldlijnen dus naar buiten. Als er gesproken wordt over de "natuurkundige" noordpool, de pool waar de magnetische veldlijnen naar buiten treden, dan hebben we het dus eigenlijk over de geomagnetische zuidpool. Geomagnetisch en geografisch zijn noord en zuid aan elkaar gelijk.

De noordpool van een magneet wordt zo genoemd omdat die kant van de magneet naar de noordpool van de aarde wijst. Dat is de _geografische_ noordpool, ofwel: de noordpool in de zin van noorden, oosten, zuiden en westen. Het was logisch om de kant van de kompasnaald (en dus van een magneet) die richting de noordpool wijst, ook 'noordpool' te noemen. Maar zoals je al zegt trekken tegengestelde polen elkaar aan. Dat betekent dus dat de _magnetische_ zuidpool van het aardmagnetische veld zich bij de _geografische_ noordpool van de aarde bevindt. Het klinkt inderdaad verwarrend. Zodra je echter de geschiedenis kent, *en* wanneer je het verschil kent tussen de magnetische en de geografische noordpool, begrijp je hoe het zit.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100