Is het universum een systeem?

Volgens de systeem- en/of chaostheorie heeft een adaptief complex systeem een zelforganiserend vermogen op basis van stress met de omgeving. Maar het universum is eindeloos en dus grenzeloos en per definitie geen "systeem"? Wat is het dan wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Theorieën zijn alleen geldig binnen hun eigen gebied. Je kunt chaostheorie dus niet zonder meer toepassen op het hele universum. Het werkelijk antwoord ligt in de cosmologie en dan nog aan de absolute fronten daarvan. Ik suggereer natuurkunde te gaan studeren als je het echt wilt weten.

een mysterie, niets meer en niets minder. Alles wat erover gezegd kan worden heeft niets maar dan ook niets met het universum te maken. Denken is denken, theorie is denken, universum is universum... Als je alles wat er te weten valt over een glas water weet, kun je daar dan je dorst mee lessen? Alleen door het te drinken zou het je dorst kunnen lessen en daarvoor hoef je helemaal niets te weten. Een kat kan daar ook zijn dorst mee lessen en het zal hem worst wezen wat een ander ervan denkt... Het is niet: ´Ik denk dus ik ben´, maar: ´Ik ben dus ik denk´. Weet je overigens absoluut zeker dat het universum eindeloos is en dus grenzeloos?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100