Hoe kan een papieren bakje waar water inzit niet in de vik vliegen?

Ik heb een proefje gedaan op school waar ik water in een papieren bakje heb gegoten en vervolgens boven een brander gelegd. Maar hoe kan het dat het papier NIET in de vik kan vliegen?

Mijn docent zei iets over een ontbradingstemperatuur, maar ik snapte daar niks van.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kokend water wordt niet heter dan 100 graden, pas als alle water weggekookt is zal de temperatuur toenemen. 100 graden is niet heet genoeg om papier te laten ontbranden.

Het water koelt het papier af dus zorgt ervoor dat het papier niet in de fik kan vliegen. Een natte krantenprop vliegt ook veel moeilijker in de fik.

Papier heeft een ontbrandingtemperatuur van 200-350 graden, Aangezien vloeibaar water niet warmen kan worden dan 100 graden bij normale druk en de warmte door het relatief dunne papier snel wordt afgegeven aan het water zal de temperatuur van het papier dus niet boven de 100 graden komen. Overigens zou je het in theorie kunnen als de omgevingsdruk hoger is, daar de faseovergang van vloeibaar water naar gas (stoom) afhankelijk is van de omgevingsdruk. Bij 10 bar verandert water pas bij ca 370 graden in stoom, dit zou dus resulteren in een verbrand papiertje. Je moet dan wel eerst al het water dus verwarmen tot minimaal 200 graden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100