Wat betekent Vg bij natuurkunde?

Hallo,

Ik heb de formule:

f = (Vg / 2pi) maal ( wortel(A / (V maal l) )

in mijn schrift staan, maar ik weet niet meer wat het betekent. Erg stom natuurlijk. De V is dus een hoofdletter en de g een kleine letter. (De tweede V in de formule is waarschijnlijk ook een hoofdletter, niet zeker)

Ik denk dat de A het oppervlakte is van de opening van de fles (in dit geval). En dat V het volume is en l de lengte van de fles.

Handig om te weten:
We moeten met deze formule een praktische opdracht uitvoeren: de 'flesconstante' berekenen met behulp van o.a de frequentie, lengte, oppervlakte van de opening van de fles en zijn volume. Hierbij moeten we het het volume steeds veranderen en vervolgens dus op de fles blazen voor de frequentie.

Zou iemand dit uit willen leggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

f = (Vg / 2pi) maal ( wortel(A / (V maal l) ) hierin is: f = frequentie Vg = geluidssnelheid A = oppervlakte opening van de fles V = volume l = lengte van de fles. Je moet waarschijnlijk het volume van de fles veranderen, de andere zijn constanten. Hierdoor wordt de luchtkolom in de fles veranderd en daardoor krijg je een andere frequentie. Dit kan je in een grafiek tegen elkaar uitzetten. Maar denk er dus aan dat de frequentie veranderd door de verschillende hoogtes van de luchtkolom in de fles en niet door het volume van de fles.

vg=geluidssnelheid "zonder wind

Bronnen:
http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/view.d...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100