is het wel echt vacuum?

Er wordt gezegd dat er overal (ook in de ruimte) wel een deeltje per kubieke centimeter is. Maar als je in de kubieke centimeter een blokje van één kubieke millimeter neemt is het daar toch wel vacuüm? Want dat deeltje kan niet de hele kubieke centimeter innemen.

Weet jij het antwoord?

/2500

In die kubieke millimeter heerst op dat moment (!) inderdaad een vacuüm. En moment later kan dat deeltje of een ander deeltje plots wel door jouw kubieke millimeter vliegen en dan vult zo'n stofje plots een relatief groot deel van die ruimte. Op dat moment slaat de schaal weer door naar de andere kant. Je moet het in de praktijk dus meer als een gemiddelde zien over een redelijk volume en eventueel een redelijke tijd. En in dat gemiddelde is de 'lege' ruimte niet geheel vacuüm.

Een bijna-vacuüm is een gasvormige toestand. Deeltjes bewegen met een razende snelheid in een gas en als ze iets tegenkomen, een wand bijvoorbeeld, botsen ze daartegen en veranderen van richting. Dat botsen voelen we of meten we als druk. Heel weinig botsingen per cm^2 is een erg lage druk. In jouw mm^3 schieten ook deeltjes die een wand kunnen treffen als je die daar hebt. Onder wat meer normalere omstandigheden, zoals een gewone atmosferische luchtdruk, is de druk overal hetzelfde: overal schieten evenveel deeltjes per seconde tegen een cm^2. Dat is in bijna-vacuüm precies hetzelfde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100