Wat zijn theoretisch en praktisch gezien de grootste moleculen?

Ik wil graag weten wat het grootste in het echt gemaakte/bestaande molecuul en het theoretisch bewezen molecuul. Ik weet van macromoleculen, maar welke is de grootste?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Diamanten zijn eigenlijk reuze-molekulen (het zijn immers covalent gebonden koolstofatomen). Er schijnt een witte dwerg te zijn (BPM 37093) met een bevestigde 3000-km grote diamantkern. Of het de allergrootste is weet ik niet, maar het is wel groter dan een macromolekuul. Theoretisch kan ie zo groot worden dat ie net niet in elkaar stort tot een neutronenster of zwart gat, of in elk geval onder zijn eigen gewicht zou bezwijken, zou ik zeggen. Hoe groot dat zou zijn weet ik niet. BPM 37093 gaat ook door het leven als ‘Lucy’, vanwege de Beatles-klassieker ‘Lucy in the sky with diamonds.’ :-)

Bronnen:
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/t...
http://www.wistudat.net/site_popup.php?id=92

Wetenschappers hebben de grootste moleculen in de ruimte gevonden. In een gaswolk in het sterrenbeeld Altaar werden zogenoemde buckyballs gevonden, moleculen bestaande uit zestig koolstofatomen. De moleculen van een nanometer groot (eentienduizendste de breedte van een mensenhaar) werden tot nu toe alleen in laboratoria waargenomen

Bronnen:
http://nos.nl/artikel/173804-grootste-mole...

Moleculen worden opgebouwd uit atomen. De grootste moleculen zijn denk ik de organische stoffen. DNA is misschien een goede kanshebber als je ziet hoe groot een DNA streng is.

Ze zullen niet de grootste zijn in volume, maar wel in lengte. Een menselijke cel bevat totaal 2 meter DNA. Dit zit in 46 chromosomen; dus een gemiddeld DNA molecuul is 4 cm lang.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100