Wat is het effect van het winnen van zonne energie op de aarde?

Als we met zonnenpanelen extra warmte/licht absorberen betekent dit automatisch dat de aarde meer energie krijgt en uiteindelijk dus waarschijnlijk ook warmer zal worden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niko, correct. Hierbij wil ik aanvullen : Je zou kunnen denken dat door de zonnepanelen, de aarde minder wordt opgewarmd (er is immers meer schaduw precies door die zonnepanelen). Ok ok, dit is verwaarloosbaar, maar 't gaat hem over 't principe. Maar... dat zonlicht wordt omgezet in electriciteit wat op zich wordt verbuikt in electrische toestellen die de electrische energie omzetten in een andere vorm van energie of in energieverliezen en uiteindelijk, op 't einde van de rit, wordt omgezet in warmte (toename van entropie). Dus of je dat zonlicht opvangt of er iets mee te doen of je laat er de aarde mee opwarmen overdag, op 't einde van de rit maakt het niets uit. Een ander verhaal is dat je door het gebruik van zonnepanelen, meer vervuilende electriciteitsproductie kunt vermijden. En dat is wel een onmiddellijk en lange-termijn voordeel voor de aarde en ons milieu. Al wil ik hier wel bij vermelden dat je de volledige cyclus dient te vergelijken ! Dus voor een zonnepaneel : ontginnging & transport van de ertsen + productie en plaatsing van de zonnepanelen + verwijderen van de zonnepanelen na einde levensduur. En bijvoorbeeld voor een electriciteitscentrale op steenkool : ontginning & transport van de ertsen, zand, cement, etc... voor de bouw van de centrale, ontginning & transport van de steenkool, verbranding van de steenkool en productie van de electriciteit + ontmanteling van de centrale na einde levensduur. Kortom : van het winnen van zonne energie op aarde heeft inderdaad Niko geen enkel effect op de energie die de aarde van de zon krijgt maar heeft wel een positief effect op het milieu voor zover meer vervuilende electriciteitsbronnen daarmee worden vermeden. En bij dat laatste moeten we bedenken dat we geen electriciteitscentrales gaan sluiten dankzij zonnepanelen. Want 's nachts en op donkere dagen hebben we die electriciteitscentrales even hard nodig als voordien zonder zonnepanelen. Het is dus enkel de grondstoffenkost en CO2 uitstoot die je kunt vermijden met zonnepanelen. En dat moet dan opnieuw vergeleken worden met de totale milieubelasting van de zonnepanelen (zie hoger).

Nee,want de energie die met panelen wordt opgevangen zou anders door de aarde zelf opgevangen worden.

Hallo Nico Ik weet niet of je het kunt herinneren,maar je hebt op school toch bij natuurkunde geleerd dat energie nooit verloren gaat. Het is dus altijd omzetten van energie van de een in de andere form. Dus het blijft gelijk. groeten ;goldpixel

Het effect is vooral dat het schoner is als aardgas winnen! het geeft toch energie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100