Wat is het verschil in atoom/molecuul opbouw tussen een wit en een zwart oppervlak?

Je hebt zwarte en witte verf. Maar hoe zien die atomen eruit van die verschillende verven waarbij het ene reflecteert en de andere absorbeert? Worden bij zwarte verf zwaardere atomen gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kleur van iets wordt bepaald door de kleur van het lichtspectrum die wordt geabsorbeerd door datgene. Een rode verf zal namelijk groen absorberen. Groen is de complementaire kleur van rood, dus wit licht zonder groen lijkt rood. Bij een witte verf zal dit geen licht absorberen. Bij een zwarte verf zal dit al het licht absorberen. De interactie van dat licht gebeurt met de elektronen van de verschillende moleculen. Die zijn dan weer afhankelijk van de verschillende bindingen tussen de verschillende atomen en diens elektronegativiteit. Kortom: in zwarte verf wordt geen gebruik gemaakt van zwaardere atomen maar van moleculen met 'complexere' bindingen.

Kleur... is de "reflectie" van een kleurenspectrum licht vanaf een oppervlak. Licht bestaat uit "fotonen". Wanneer wit licht op bijvoorbeeld een rode stof valt, wordt alle energie uit de fotonen uit het spectrum geabsorbeerd door de atomen waardoor deze "aangeslagen" raken - de elektronen begeven zich in een ruimere baan rond de kern. Wanneer de elektron weer terugvalt in een baan dichter bij de kern, komt er weer energie vrij in de vorm van een foton. De energie die bij de terugval vrijkomt is bij elke kleur anders: rood heeft relatief minder energie dan blauw licht omdat het een lange golflengte heeft. Als je het over witte verf en zwarte verf hebt: op witte verf wordt al het licht gereflecteerd dus zullen alle elektronen terugvallen. Zwarte verf absorbeert al het licht en dus zullen alle elektronen aangeslagen blijven. Het verschil zit dus al in het atoom, waar elke terugval een andere kleur betekend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100