Kan je de oppervlaktespanning van water ook doorbreken zonder zeep?

Ik zag laatst een scheikunde proef waarbij kleurstoffen in het water werden gedaan en die bleven liggen waar ze lagen. Zodra er een wattenstaafje met een beetje zeep in werd gedaan zag je de kleurstoffen meteen dispergeren in het water. Kan iemand me het proces hierachter verklaren en mij misschien vertellen of dit ook kan met een eetbaar alternatief? Ik zou dit namelijk heel graag willen toepassen in een eetbaar garnituur maar dat kan niet zolang er zeep in zit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Door het toevoegen van een emulgator, kan men niet in water oplosbare producten toch in water dispergeren. Een emulgator is een relatief lange molecule met een kop en een staart. De molecule plaats zich tussen water en de te dispergeren substantie en maakt zo een oplossing. Naargelang de toepassing wordt er in de voedingsindustrie een waaier eetbare emulgators gebruikt, die lijst kun je vinden in de E400-495 nrs.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100