Wordt de was schoner in een emmer die je na schudden luchtledig maakt? Zo ja, hoe kan dat dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zie géén reden waarom de was schoner wordt in een luchtledige emmer. Was wordt schoner met wasmiddel, dit is een mengsel van oppervlakte-aktieve stoffen (1) en enzymen (2). (1) zorgt ervoor dat het vuil dat van het textiel loskomt in het waswater blijft; (2) zijn "zachte" bleekmiddelen. De werking van beide is onafhankelijk van de druk, dus wassen onder vacuum of onder druk : maakt niet uit. Vanwaar trouwens deze vraag ?

Ik denk dat er twee dingen door elkaar spelen. Dit wassen met een luchtdichte emmer gebeurt met luiers. De emmer is dan volgens mij luchtdicht omdat luiers dingen kunnen bevatten die, laten we zeggen, onwelriekend kunnen zijn. Er kan water in de emmer gedaan worden om voor te weken (groene zeep o.i.d. op de echte vieze plekken), maar je kunt ze ook in een droge emmer verzamelen. Als er voldoende was is en/of de emmer is vol gaat het hele spul in de wasmachine en wordt daar gewassen. Dus niet in de emmer, die dient alleen als verzamelplaats.

Dat klopt. Even weer de driehoek die bij veel zaken belangrijk zijn: zeep, energie en mechanische energie. Natuurlijk ook water. Mechanische energie (bewegen door het draaien van de trommel) zorgt ervoor dat het water/zeepoplossing zich overal gaat indringen. Je ziet soms primitieve mensen langs een rivier met een steen over de was wrijven, of met een stok in een ketel stompen. Dit heeft maar een doel, zoveel mogelijk lucht uit het wasgoed verwijderen. Overal waar luchtbelletjes zitten komt geen zeepoplossing, dus ook geen reiniging. Dus hoe gek het ook klink, als je een vacuüm kunt creëren zal je witte was witter zijn ;-) Toegevoegd na 42 minuten: Mijn zin: "Je ziet soms primitieve mensen..." moet zijn: "Je ziet soms mensen op een primitieve manier... Ik wil niemand beschuldigen dat ze primitief zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100