Hoe kan ik de massapercentage bepalen in de grond?

Ik moet voor Scheikunde een practicum oplossen waarbij ik moet berekenen wat de massapercentage is van water in de bodem. Bijvoorbeeld zoals de sproeiers in kassen, die bepalen zelf waarneer ze moeten sproeien afhankelijk van hoeveel vocht er in de bodem zit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

1) Weeg de natte grond (= m natte grond) 2) Spreid de grond uit op een schaaltje en laat enkele dagen drogen (of sneller in de oven) 3) Weg de grond weer (=m droge grond) 4) Bereken de massa van het water (m water = m natte grond - m droge grond) 5) Berken nu het massapercentage water in de oorspronkelijke grond: massapercentage water = 100% * (m water / m natte grond)

Je zou dit kunnen doen met elektrische stroming, omdat dat vrij snel en nauwkeurig is. Je moet hierbij een bekende hoeveelheid water toevoegen aan droge grond, en er dan op een constante afstand twee elektrodes in zetten. Vervolgens meet je de weerstand van de grond. Als je dit doet met een bepaald massapercentage, zoals de grens tussen te droog en te warm, kun je een sensor afstellen die boven een bepaalde weerstand water toevoegt. Denk er hierbij wel aan dat verschillende grondsoorten verschillende weerstand hebben, en je de elektrodes op constante afstand zet. Als laatste moet je zeker weten je elektrodes in hun geheel onder de grond liggen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100