waarom heb je in Nederland nooit aardbevingen of orkanen of tsunami`s ?

Weet jij het antwoord?

/2500

- Tsunami: De pekken waar diepzee aardbevingen voorkomen zijn te ver weg [mid-atlantische rug] om hier een water-vloedgolf te kunnen veroorzaken - Aardbevingen: Worden veroorzaakt door het schuiven van aardschollen langs elkaar. We zitten in Nederland niet op een 'naad'. Echter, we hebben een dwarse breuk die in Limburg loopt. Hier vinden dan ook wel aardbevinkjes plaats. Echter, deze zijn veel kleiner vanwege de lagere krachten die plaats vinden in dwars scheuren. Daarnaast zijn er in Groningen aardbevingen door gaswinning -> Grond verzakkingen Orkanen: Een orkaan kan alleen ontstaat als de water temperaturen hoog genoeg zijn. De opstijgende natte lucht voedt een storm, en die groeit daarmee soms uit tot orkaan. De laatste jaren zijn er steeds mee indicaties dat de middellandse zee genoeg warmte heeft om orkanen te gaan veroorzaken.

Geen aardbevingen (beter gezegd weinig, en heel licht): we zitten niet op de rand van een tectonische plaat. Geen tsunami's: al was het maar omdat de Noordzee een veel te klein zeetje is om een tsunami de kans te geven zich op te bouwen, áls de benodigde aardbeving zich al voor zou doen.

Wees daar nou blij om. We leven niet boven de raakvlakken van tektonische platen en ook niet in een deel van de wereld waar tropische stromen langskomen. Een goede storm bij ons kan wel een overblijfsel van een tropische storm zijn, overigens. En heel af en toe hebben we een mini-aardbevinkje, hoor. Met name in het Zuiden van het land, en in de buurt van gaswinning.

er zijn in nederland regelmatig aardbevingen kijk maar is op deze site alleen zijn de niet altijd zo stevig als in andere landen . de zwaarste aardbeving die nederland gekend heeft is 5.9 op de schaal van richter

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_zwa...
http://www.knmi.nl/seismologie/aardbevinge...

Waarom Nederland niet getroffen zal worden door een orkaan heeft te maken dat het water van de Noorzee niet warm genoeg is. Een orkaan onstaat meestal boven zeewater van ongeveer 25 graden of warmer. In het verleden hebben we wel eens te maken gehad met stormen die een orkaankracht bereikten (Windkracht 12). Maar officieel zijn dit geen orkanen.

Bronnen:
https://wetenschap.infonu.nl/weer/190507-w...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100