Waarom heeft het na de uitvinding van de bril nog driehonderd jaar geduurd voordat de telescoop en microscoop werden uitgevonden?

Ik vroeg het me gewoon af!

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat uitvindingen dikwijls worden gedaan uit nood. Er zijn natuurlijk meer mensen die met een bril geholpen zijn dan dat er mensen zijn die bacteriën willen zien. Hoogstwaarschijnlijk wist men niet eens van het bestaan zulks. De telescoop is ook ontstaan omdat men op zee beter zicht wilde hebben. Later toen de wetenschap verder gevorderd was, ging men zich concentreren op echt hele kleine dingen. De Delftenaar Antoni van Leeuwenhoek is de uitvinder van de miscroscoop!

Twee redenen denk ik: Ten eerste: een lens is een relatief simpel ding. Mensen ontdekken gemakkelijk of hun zicht verbetert als zij door een materiaal met lenswerking kijken. De mensen konden al sinds de oertijd de werking van lenzen in de natuur waarnemen. http://www.pylgeralmanak.nl/afbeeldingen/image_php9gMt5I.jpg Het schijnt dat het woord bril van Beryl komt, dat is een doorzichtig mineraal dat het licht breekt en waarvan je dus een lens kunt maken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bril Ten tweede zijn een microscoop en een telescoop complexere instrumenten. Beide zijn rond 1700 uitgevonden - beide in Nederland - in de tijd van Newton en Snellius. In die tijd werd meer bekend over de theorie van de breking van licht en van hoe lenzen eigenlijk werken. Ongetwijfeld heeft die kennis bijgedragen aan de ontwikkeling van toepassingen als telescoop en microscoop.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100