Waarom is het "graden celcius" en niet "celcius"?

Waar slaat graden op? We hebben het toch ook niet over "20 graden euro"?

Toegevoegd na 4 dagen:
Net als 10 euro, 10 meter, 10 olifanten en 10 kelvin, zou 10 celcius en 10 fahrenheit veel logischer zijn. Waarom staat er bij temperatuur dan toch "graden" tussen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat er bijvoorbeeld ook graden Fahrenheit bestaat, met name gebruikt in de VS! Toegevoegd na 1 minuut: ook voor temperatuur, alleen de schaalverdeling is heel anders, dus wel handig als de eenheid erbij wordt vermeld. Evenzo bestaan er ook feet, yards en miles tegen het metrische stelsel.

Heeft te maken met de thermometer. Het vriespunt noemde Celsius 0 en het kookpunt van water was 100. En de afstand daartussen werd in 100 gelijke stukken verdeeld en elk stukje is een graad. Zo ook bij Fahrenheit. Alleen bij Kelvin spreken we sinds 1967 niet meer van 'graden Kelvin' maar van Kelvin. Toegevoegd na 3 dagen: En dan nog de naderhand opgedoken vraag waarom het 'graden Celsius' is maar geen 'graden Kelvin'. Het 'ultieme' bewijs heb ik niet gevonden maar ik heb wel een sterk vermoeden dat dit te maken heeft met het Internationale Stelsel van Eenheden (Frans: Système international d’unités), ook bekend onder de naam SI-stelsel. De kelvin (inderdaad, met kleine letter) is één van de 7 basiseenheden van dat stelsel, namelijk voor temperatuur. De andere basiseenheden zijn seconde (tijd), meter (lengte), kilogram (massa), candela (lichtsterkte), mol (hoeveelheid stof) en ampère (elektrische stroom). Als ze voluit geschreven worden altijd met een kleine letter en zonder verdere toevoegingen Dat is ook gemakkelijker bij het weergeven van de afgeleide eenheden. Zo is de afgeleide eenheid van warmtecapaciteit J/K. (joule per kelvin). In dit geval een hoofdletter J en een hoofdletter K omdat ze afgeleid zijn van achternamen. De graad Celsius is echter geen SI-eenheid hoewel het toegestaan blijft deze te gebruiken.

De graad wordt in meerdere temperatuurschalen gebruikt. Vaak wordt het symbool ° gebruikt, gevolgd door de eerste letter van de naam van temperatuursschaal (bijvoorbeeld 20 °C betekent 20 graden Celsius). Tussen het getal en het gradenteken hoort een spatie te staan, terwijl tussen het gradenteken en de beginletter van de schaalnaam geen spatie hoort. Zowel 5°C als 5° C zijn dus fout; correct is 5 °C. Het woord graad komt van het Latijnse gradus, dat 'trede' betekent. (Ter vergelijking: het Latijnse scala betekent 'ladder' of 'trap'). In zijn algemeenheid wordt de term 'graad' gebruikt bij meetschalen die geen absoluut nulpunt hebben. Zo is 0 °C vrij willekeurig gekozen. In plaats van het vriespunt van water had men ook iets anders kunnen kiezen. Daardoor is er ook geen enkele reden waarom 10 °C tweemaal zoveel zou zijn als 5 °C. Ook de Kelvin K werd vroeger door een ° voorafgegaan, tegenwoordig niet meer: 0 K = –273,15 °C. De reden hiervoor is dat de kelvinschaal wél een echt nulpunt heeft. De kelvintempertuur is recht evenredig met de gemiddelde kinetische energie van de moleculen, en die kan niet negatief worden. Hier is dus sprake van een absoluut nulpunt. Bekende temperatuursschalen: graden Celsius (°C) graden Fahrenheit (°F) Overige temperatuurschalen waarbij "graden" worden gebruikt: graden Delisle (°De) graden Newton (°N) graden Rankine (°R, ook wel °Ra) graden Réaumur (°R) graden Rømer(°Rø) De graad zeggen we erbij dat het om temperatuur gaat, de euro zeggen we erbij om aan te geven dat het om geld gaat, wat trouwens net zo goed geld voor dollar bijvoorbeeld. tien euro twintig, tien graden boven nul.

Bronnen:
nl.wikipedia.org/wiki/Graad_(temperatuur)

De uitvinder van deze meetmethode, was een Zweedse Astronoom Anders Celsius. Het is dus zijn graden (meet) methode. Celsius is dus echter alleen de naam van de uitvinder. We hebben het ook over "de stelling van pythagoras" , de wet van Ohm enz.

Om het voorbeeld van de euro's te nemen, kan je zeggen dat de graden op de plaats staan waar de euro staat. Omdat er maar 1 soort euro bestaat weet iedereen over wat het gaat. Als ik met u zou buiten staan en ik zeg "het is vandaag 10 graden , dan weet je wat ik wil zeggen. Zeg ik dit nu tegen een Brit, dan gaat deze zijn wenkbrauwen eens optrekken. Als ik nu zeg "het is 50 ° " dan weet hij ook wat ik wil zeggen. Zeg ik nu tegen u zeg "het was 50 ° in Engeland" ,dan ga jij de wenkbrauwen optrekken. Zeg ik "het was 50 °F" dan zal je wel weten wat ik wil zeggen. Als men weet dat het over temperatuur gaat, praat men over graden en als bijkomende informatie, wanneer er verwaring mogelijk is, zeg je dat het over celcius, kelvin of fahrenheit gaat. Hetzelde heb je bij geld. Bv canadese en amerikaanse dollar. Daar gebruik je ook het land als bijkomende info wanneer verwarring mogelijk. Robby BB

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100