Hoe kan ik bevroren water maken zonder een vrieskast te gebruiken?

Vroeger las ik eens een oud Indisch kookboek waar ze uitlegden hoe je ijs kon maken om etenswaren te koelen.
Helaas heb ik dat boek per ongeluk naar de kringloop gebracht.
Het eten kwam niet in contact met de vloeistof maar werd er in gezet in een bakje zodat dit koel bleef.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voldoende ijs maken om voedsel te bewaren zonder hulp van de natuur, of technische hulp... dat lijkt me sterk. Waarschijnlijk werd er in je boek een techniek omschreven om voedsel op een koele, donkere plek te bewaren, zoals b.v. begraven in een grond met specifieke karakteristieken waar de temperatuur lager is dan bovengronds. En het kan ook zo zijn dat de techniek die omschreven werd vergelijkbaar was met dezelfde principe wat ik hieronder omschrijf... dus lees even verder verder! In ieder geval dé manier om ijs te maken zonder toepassing van een kunstmatige energiebron is redelijk eenvoudig, en je maakt gebruik van exact hetlzelfde natuurkundige principe dat toegepast wordt in een moderne koelkast: als een vloeistof verdampt, de moleculen van het vloeistof die verdampen moeten energie aan zijn omgeving onttrekken om de onderlinge attractie tussen de soortgelijke moleculen te overwinnen. Deze energie is voor elke stof anders, en wordt bekend als verdampingswarmte. Als je kan zorgen dat de energie die nodig is voor het verdampen van een stof onttrokken wordt aan het water dat je wil bevriezen, dan krijg je ijs. Zie de link voor een uitgebreid uitleg over het natuurkundige principe. http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdampingswarmte Dit fenomeen kan je gebruiken om de temperatuur van water te verlagen en ijs te maken met een eenvoudig experiment. - Neem een horlogeglas (zie afbeelding) of iets met een vergelijkbare vorm, en vul het af met alcohol, of liever nog met aceton (nagellak remover) - Maak de onderkant nat met water, zodat er een druppel water hieraan komt te hangen. - Als je blaast over de aceton, dan verdampt deze razendsnel, en onttrekt heel veel warmte aan zijn omgeving, namelijk uit het water dat hangt aan de andere kant van het glas. Als het goed is, kan je binnen een paar seconden een mooie ijsdruppel krijgen! Misschien was dat de Indische techniek...? Voedsel goed afdekken met b.v. grote groene bladeren, deze afdekken met een nat gemaakt poreus materiaal (b.v. doekjes) en dan in een donkere, koele plaats laten met veel tocht? Hierdoor zou het water van de doeken verdampen, en warmte onttrekken aan het voedsel, waardoor de temperatuur laag kon worden gehouden. Jammer van dat boek, maar ik hoop je hiermee te kunnen helpen!

Door een bak water buiten te zetten als het vriest

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100