Bestaat 2 dimensionaal wel of alleen in theorie?

Men noemt een foto 2 dimensionaal. http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweedimensionaal
Maar als ik een foto door midden snijd en sterk vergroot aan de zijkant bekijk, kom je dus uit op iets wat een bepaalde dikte heeft.
Dus is 2 dimensionaal iets wat alleen in theorie bestaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heel onze fysieke wereld is opgebouwd uit kleine deeltjes, die allemaal drie dimensies hebben, vandaar dat er inderdaad niks echt twee dimensionaal is. Het voorbeeld van het computerscherm hierboven is wel goed, maar eigenlijk kun je daar niet van twee dimensionaal spreken, omdat er op je beeldscherm niks fysiek is. Je scherm geeft licht wat jouw hersenen interpreteren als een bepaald beeld, maar dat beeld is er niet echt.

Een foto is tweedimensionaal. Als je de foto doormiddenknipt heb je de dikte van het papier, maar niet van de afbeelding.

Klopt inderdaad. 2 dimensionaal bestaat alleen als voorstelling van datgene wat wij als "plat" ervaren. Alles wat fysiek bestaat, heeft 3 dimensies nodig. Op een computer hoeft dat echter niet. Een 2 dimensionale game is te bedienen in maximaal 2 richtingen. Dus daarvan kunnen we stellen dat 2 dimensionaal bestaat.

Waar je je misschien in vergist is het verschil tussen de foto en de afbeelding. :-) De foto is wel degelijk driedimensionaal, zoals je zegt, je kan hem namelijk oppakken, omdraaien, doorknippen - allemaal dingen die alleen kunnen met driedimensionale voorwerpen. De afbeelding echter is tweedimensionaal, hij heeft namelijk geen diepte. Zelfs 3d-films zijn niet werkelijk driedimensionaal, maar werken met een illusie: je ogen zien twee verschillende beelden en verwerken die tot een 3d-afbeelding, zoals je in het echt ook twee verschillende standpunten ziet (door de afstand tussen je ogen) en je hersenen dat verwerken tot een 3d-beeld. Hopelijk verheldert dit het enigszins voor je!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100