Wat is een koolstofring met streepjes erin?

Ik wil graag weten welke stof dit is. Daarvoor wilde ik de atomen tellen en het opzoeken, maar ik vind niets nuttigs met C16H14N2O2. Kan iemand mij vertellen wat die streepjes zijn in het meest rechtse ringetje en ook de molecuulformule geven?

Toegevoegd na 2 minuten:
Mocht het plaatje niet werken zoals bij mij nu het geval is: http://imgur.com/vyh6a.jpg

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De dubbele streepjes staan voor dubbele bindingen tussen koolstofatomen. De ringen zijn zogenaamde benzeenringen. Benzeen is een ringvormige isomeer van C6H6. De streepjes in de meest rechter benzeenring geven aan dat er een ruimtelijke structuur is. Er zijn zit als het ware een ethylgroep bovenop geplakt aan beide kanten van de ring. Aan het stikstofatoom aan de ene kant en aan het koolstofatoom aan de andere kant. Op dit plaatje kun je het beter zien: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/4/4e/Quinine_structure.png/220px-Quinine_structure.png Het afgebeelde molecuul is kinine, zoals al eerder vermeld. De molecuulformule C20H24N2O2 (je hebt een paar covalent gebonden H’s en C’s gemist) is niet informatief omdat er erg veel verschillende stoffen kunnen bestaan met dezelfde moleculen, maar verschillende structuren. Toegevoegd na 1 minuut: De beenzeenring met stikstof en gebrugde ethylgroep heet overigens Quinuclidine. http://en.wikipedia.org/wiki/Quinuclidine

Ik vind het plaatje terug op de wikipedia-pagina van Kinine. De formule die daar staat, is C20H24N2O2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinine Toegevoegd na 3 minuten: Als bijschrift bij de afbeelding staat: "Structuurformule van R-kinine" Toegevoegd na 13 minuten: Ik vermoed dat met de streepjes in het meeste rechtse ringetje wordt aangegeven dat N ook verbonden is met "hoekje" bovenin. De andere N in de figuur heeft ook drie streepjes. Sorry, ik kan het niet beter uitleggen. Het is járen geleden dat ik voor het laatst scheikunde heb gehad.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kinine

Het is een gebrugde verbinding ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebrugde_verbinding ) in de chinuclidine-groep ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinuclidine ) van kinine.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100