Kan bloed bevriezen, en zo ja, bij welke temperatuur?

Als bloed uit het lichaam is, kan het dan bevriezen? Ik wil dus niet weten of je er dood aan kan gaan (want voor het bevriest ben je al dood, lijkt mij). En zo ja, bij welke temperatuur bevriest het dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bloed bestaat uit water met daarin oa. opgelost zouten, suikers en hormonen/enzymen en vaste stoffen zoals verschillende soorten cellen, waaronder de rode-en witte bloedcellen, alsmede bloedplaatjes voor de stolling. Omdat het water zouten en suikers bevatten,bevriest het pas enige graden onder nul. Het bloed voor transfusies wordt BEVROREN bewaard, omdat het dan veel langer bruikbaar blijft. Dit bloed wordt ingevroren door het zakje afgenomen bloed in aceton te leggen die koolzuursneeuw bevat, wat -80 graden is. Daarom bevriest het bloed zo snel , dat er zich GEEN ijskristallen kunnen vormen die de bloedcellen kapot kunnen prikken. Langzaam ingevroren bloed is om die reden onbruikbaar. Het ontdooien gaat minder rigoreus, als het bloed boven 42 graden komt wordt het ook onbruikbaar. Overigens ben je lang voor je bevroren bent al dood, zeker beneden de 32 graden verlopen de chemische en biologische processen te langzaam om je bij bewustzijn te houden (deze temperatuur geldt vooral voor de lever).

Ja dat kan, gewoon vlak onder het nulpunt.

Bloed bestaat uit plasma, rode bloedcellen en wat andere zaken. De plasma is grotendeels water en dient onder andere als medium om de vast objecten in bloed te kunnen transporteren. De plasma bevriest gewoon bij ongeveer 0 graden.

Ja hoor dat kan... Het zal onder de 0° C zijn... Het is op basis van water en heeft een hele boel ingrediënten... En alles op waterbasis stolt op of onder het vriespunt...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100