Kunnen wetenschappers deeltjes maken in een laboratorium?

Is het met de huidige techniek mogelijk om in een laboratorium bijv. een proton of neutron te creeren? En zo niet, kan het dan misschien in de toekomst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er lijken mij min. drie manieren waarbij protonen en/of neutronen kunnen ontstaan: 1 Protonen en neutronen bestaan uit 3 quarks, die door de sterke kernkracht bij elkaar worden gehouden. Om dan verschillende quarks bij elkaar te voegen onder grote snelheid bijv zou men in theorie de deeltjes kunnen maken. Echter omdat quarks in enkelvoudig vorm niet voorkomen (ze zijn altijd met min. 2 paar) lijkt deze methode niet echt haalbaar. 2 Door een kernreactie van atomen met elkaar kunnen bijv. neutronen ontstaan . Dit gebeurt bijv in een kernfusie waarbij neutronen vrij komen. 3 In geval van verval van een atoom in een ander atoom kunnen protonen worden omgezet in neutronen en vice versa. Daarbij ontstaan dan tevens electronen of positronen. Echter dit is een natuurlijk proces en heeft tussenkomst van een mens geen effect hierop. Conclusie: alleen via manier twee lijken wetenschappers neurtonen of protonen te kunnen maken, maar dan wel op een indirecte manier.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernfusie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Quark

Die kans is bijzonder klein. Als je beseft hoe gigantisch veel energie het kost om de deeltjes van een proton of neutron uit elkaar te halen, en hoe een gigantische machine je daarvoor nodig hebt, lijkt dat niet erg waarschijnlijk.

Als je LHC (Large Hadron Collider) in Geneve een laboratorium kunt noemen dan gebeurt dat daar regelmatig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100