Wat is bij een stroom kring de plus?

Er is altijd een min en een plus. Ik weet dat de min elektronen zijn maar wat is de plus wat voor deeltjes zijn dat? En hoe ontstaat die plus? Wat meer info over elektriciteit is ook welkom!

Weet jij het antwoord?

/2500

Aan de pluskant is een tekort aan elektronen (zo je wilt een overschot aan protonen). Als je je niet op een erg fundamentele manier met electriciteit hoeft bezig te houden is het voldoende om te weten dat een stroom altijd van een hoge potentiaal (+) naar een lagere potentiaal (-) gaat.

Ietsje fundamenteler, al vind ik het vorige antwoord conceptueel gezien erg correct. Met plus en min wordt een hogere en een lagere potentiaal aangeduid. Dit is een tekort, danwel een overschot aan elektronen. Elektronen zijn kleine elementaire deeltjes (leptonen) met een negatieve lading van 1,6022E-19 Coulomb. Zodra er een stroomkring wordt gesloten gaan de elektronen lopen van de negatieve pool naar de positieve pool. Er loopt dus een stroom van negatieve deeltjes van min naar plus, dus loopt een positieve ladingstroom van plus naar min. Dit is enigszins verwarrend en is veroorzaakt doordat men lang geleden heeft aangenomen dat elektrische stroom door een metaal door positieve deeltjes wordt gedragen. In 1879 ontdekte Thomson echter dat het negatieve elektron de ladingstroom draagt. Sindsdien loopt de elektrische stroom de andere kant op dan de ladingdragers. Doordat deze negatief zijn klopt de wiskunde weer keurig, en dat zien we graag. Let op dat er wel positieve stroomdragers zijn. Zo wordt in bijvoorbeeld zoutoplossingen de stroom vaak mede gedragen door positieve metaalionen. De stroom loopt dan dezelfde kant op als de ladingdragers. Nog een slagje fundamenteler: eigenlijk vindt het energietransport helemaal niet plaats door de elektronen in de geleider, maar verplaatst er zich een elektromagnetisch veld aan de buitenzijde van de geleider, lees de bron als je daar iets meer over wilt weten.

Bronnen:
http://www.pa4tim.nl/?p=3521

Er is volgens mij nog geen bewijs geleverd dat de stroom van + naar - gaat. Bekijk de bliksem die van de aarde naar de wolk gaat. Laat ik het anders zeggen men weet niet waar eigelijk de plus en de min zich bevind. Het zelfde dat men geen bewijs heeft dat 1+1=2voor de goede orde neemt men dat aan. Ik geloof dat men dit een Axioma noemt Robert

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100