Is ontsmettingsalcohol temperatuur verlagend?

Als ik heet water op een kleine oppervlak spuit. En er het daarna ontsmet met alcohol is dat kleine oppervlak koud. Hoe kan dat precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alcohol is een zeer snel verdampende stof. Bij het verdampen onttrekt het veel warmte aan zijn omgeving, dus koelt dat snel en sterk af. In principe werkt zo ook een koelkast, de vloeistof er in ,gaat over tot damp en onttrekt daardoor warmte ( koeling)

Alcohol verdampt heel snel, en daarbij verdwijnt dus ook de warmte die het - zoals de meeste vloeistoffen - heel makkelijk opneemt van het oppervlak. Hoe sneller het verdampt, hoe kouder het voelt. Vergelijk het maar eens met je huid. Als je net onder de douche vandaan komt ofzo, verdampt het water op je huid, en dat voelt koud. Staat er een stevig briesje , dan verdampt het sneller, en voelt het nog kouder. Maar als je bijvoorbeeld alcohol of , ook zo'n vluchtig stofje, nagellakremover op je huid smeert, verdampt dat NOG sneller en voelt het echt ijskoud.

Klinkt misschien raar, maar je krijgt twee opeenvolgende effecten: eerst ontstaat een beetje warmte bij het mixen van alcohol en water, en daarna wordt het koud. Als je water met alcohol mengt, wordt het mengsel inderdaad iets warmer. Dat komt omdat het oplossen van ethanol in water een exothermische reactie is. Dat effect is echter beperkt. Je kan het het beste merken als je bij voorbeeld je natte haar na een douche met alcohol inwrijft. In ieder geval, die kleine temperatuur stijging zal zeer snel gecompenseerd worden door de verdamping van de alcohol. Zie hieronder. Op het moment dat je de oppervlakte met alcohol wrijft, begint de alcohol te verdampen, en dat gaat ook zeer snel omdat alcohol erg vluchtig is. Voor elk gram alcohol dat verdampt, wordt er 200 calorieën aan de omgeving onttrokken. Van de lucht valt weinig energie te halen, dus om te verdampen haalt de alcohol al de nodige energie uit de warmte van de tafel, waardoor de temperatuur daalt. Maar als water verdampt, krijg je exact hetzelfde effect. Sterker nog: voor ieder gram water dat verdampt, wordt er 540 calorieën onttrokken, dus 2,5× zo veel energie dan met alcohol. Waarom voelt het dan kouder als je alcohol wrijft in plaats van water? Simpel: juist omdat alcohol zo vluchtig is, verdampt het zeer snel, en is de daling in temperatuur zeer rap en meteen merkbaar. Water heeft zo veel energie nodig, dat het minder snel verdampt, en dus blijft de oppervlakte langer nat, en koelt ook minder snel af. Waarom vloeistoffen warmte aan hun omgeving moeten onttrekken om te verdampen heeft te maken met het overwinnen van de energie die de moleculen bij elkaar houdt. Hoe groter de aantrekkingskrachten tussen de moleculen, hoe meer energie nodig is om de vloeistof te laten verdampen. Zie de link voor een uitleg hierover.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdampingswarmte

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100