Door welke kracht blijft een boot drijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

door de opwaartse kracht.

Bronnen:
wet van archimedes

De Wet van Archimedes luidt: De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas.

Door de zwaartekracht van het water. De zwaartekracht trekt harder aan het water dan aan de boot. Dit komt omdat het kunststof of rubber van de boot minder zwaar is dan water.

Een boot blijft drijven door de zwaartekracht. De aarde trekt harder aan het water (is zwaarder) dan de combinatie boot+de lucht erin. Het antwoord van leonpw is het enige juiste, behalve dat hij de lucht vergeet. De boot mag daarom ook van ijzer of beton zijn. Er is dus feitelijk geen sprake van opwaartse kracht. Toegevoegd na 12 uur: Archimedes geeft aan HOE het werkt, maar niet WAAROM. Opwaartse kracht is geen natuurkracht, evenmin als druk, temperatuur en centrifugale kracht. De zogenaamde opwaartse kracht moet je zien als een balans, met aan de ene kant het verplaatste water, en aan de andere kant het bootje. Het bootje zakt zover in het water dat zijn gewicht in evenwicht is met het verplaatste water. De enige kracht die hier werkt is de zwaartekracht. Als je persé het woord "druk" wilt gebruiken, dan drukt het water aan de ene kant het verplaatste water omhoog, en aan de andere kant het bootje. Oftewel de druk vertegenwoordigt de armen van de balans. Maar druk bestaat ook niet echt. Het is de snelheid van de watermoleculen die tegen de onderkant van het verplaatste water en tegen de onderkant van het bootje "duwt". Druk noemen we het macroscopische verschijnsel dat door die botsingen ontstaat, op dezelfde manier als dat je een kogelregen op een verticale plaat afvuurt. Het is geen natuurkracht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100