Hoe weet een atoom waar hij/zij/het bijhoort, bijv een atoom van een mens en een atoom van de regenpijp? Waardoor vergissen ze zich niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Daar weet een atoom helemaal niets van. Een atoom ondervindt electrische krachten van naburige atomen. Zo kunnen moleculen ontstaan (bindingskracht) en moleculen trekken andere moleculen van dezelfde soort aan (cohesie) of van een andere soort (adhesie). Zo ontstaan stoffen, zowel bij levende als bij levenloze voorwerpen. Een atoom of molecuul kan best een keer losraken en zich aan iets anders hechten. Bij gassen is dat heel vanzelfsprekend, bij vaste stoffen hangt het van de materiaaleigenschappen (sterkte van de cohesie) af hoe vaak dat gebeurt. Zo kunnen verschijnselen als slijtage, maar ook vergiftiging, verklaard worden.

Net zo als alles hier op aarde en in de rest van het heelal houdt een atoom zich aan de wetten van de natuur(kunde). Een atoom 'weet' dan ook niets, want heeft zelf geen bewustzijn. Hierdoor kan er ook geen sprake zijn van vergissen. Een atoom gedraagt zich gewoon precies zoals het zich moet gedragen omdat dat nu eenmaal zo is.

Er zijn geen specifieke atomen die alleen mensen vormen en hetzelfde geldt voor de regenpijp, als je dat misschien je gedachte is. Atomen kun je prima vergelijken met lego. Hiermee kun je natuurlijk een auto maken, maar met dezelfde steentjes kun je ook een huis namaken. Er zijn maar een beperkt aantal elementen en daarmee is alles wat in het universum bevindt zijn hiermee opgebouwd. In ons lichaam hebben wij dezelfde atomen die ook in een regenpijp zitten (denk dan vooral aan koolstof wanneer we het hebben over een regenpijp van kunststof) Toegevoegd na 1 minuut: correctie middelste alinea: Atomen kun je prima vergelijken met lego. Hiermee kun je natuurlijk een auto maken, maar met dezelfde steentjes kun je ook een huis namaken. Er zijn maar een beperkt aantal elementen en hiermee is alles wat zich in het universum bevindt opgebouwd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100