Als alle materie is opgebouwd uit moleculen vanuit atomen met rondvliegende elektronen, kun je dan stellen dat b.v. een steen ook leeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Je kunt alleen stellen dat zowel levende wezens als levenloze voorwerpen zijn opgebouwd uit materie. En je kunt stellen dat al die materie bestaat uit moleculen, dat die moleculen bestaan uit atomen, en dat die atomen bestaan uit een atoomkern met daaromheen elektronen.   Toegevoegd na 40 seconden:   Of iets leeft is een veel moeilijkere vraag. Hoe tegen-intuïtief het op het eerste gezicht ook is, er is geen sluitende definitie voor wat 'leven' eigenlijk is. Daarom beperken we ons tot een beschrijving van het gedrag: we zeggen dat iets leeft als het de zeven "kenmerken van het leven" heeft: 1.  Homeostase. 2.  Organisatie en structuur. 3.  Stofwisseling. 4.  Groei. 5.  Aanpassingen. 6.  Prikkelbaarheid. 7.  Voortplanting. Deze kenmerken worden in detail uitgelegd op onderstaande Wikipedia-pagina.  

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Leven

Je zou het dan ook kunnen omdraaien. Dat wij dood zijn :-) Een onderscheidt wat ook gemaakt wordt is dat levende wezens uit organische moleculen bestaan en dode objecten niet. Organische moleculen zijn moleculen die vrijwel altijd op koolstof zijn gebaseerd en die veelal voorkomen in levende wezens. Hoewel ook daar grensgevallen zijn te benoemen waarbij moleculen wel of niet tot die tak van wetenschap behoren. Punt blijft dat er geen eensluidende definitie is van dood en leven en dat er altijd grijze gebieden zijn waar het onduidelijk is wat wat is. Zo zijn er op een vergelijkbaar gebied eencelligen waarbij het niet te bepalen is of het planten of dieren zijn om dezelfde reden dat er geen eenduidige definitie van plant of dier te maken is.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Organische_chemie

Nee, je kan niet stellen dat een steen leeft. Levende "dingen" zijn organismen die in staat zijn zichzelf voort te planten (met elkaar). Dus mensen, dieren, planten, bacteriën, etc... Dode "dingen" zijn levende "dingen" die gestorven zijn. Al de rest noemt men niet 'dood' maar 'levensloos', zoals bijvoorbeeld die steen. Een eigenaardig gevalletje is bijvoorbeeld een virus: ook deze is levensloos. Want een virus heeft een gastheercel nodig om zich voort te planten en kan het niet zelf. Dus zelfs al bestaat iets uit eiwitten en RNA (kenmerkend voor levende wezens) wil het nog niet zeggen dat het leeft. Dat zou hetzelfde zijn als beweren dat een ijszak een bom is omdat het ook ammoniumnitraat bevat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100