Hoe kan de 3e wet van newton (actie=-reactie) gelden voor een spaceshuttle in vacuum?

Dus als een spaceshuttle in de ruimte zit, en plasma uitscheid (verbrande brandstof), hoe kan daar dan een gelijke tegenreactie op zijn die de shuttle voortbeweegt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de verbrandingskamer van de raket(ten) is een zeer hoge druk, welke lager is op de plaats waar de vuurmonden zitten. De druk is daar dus lager dan aan de overkant van de verbrandingkameren daarom wordt de raket voortgestuwd in het luchtledig. Toegevoegd na 9 minuten: De derde wet van Newton geldt dus ook hier. In de atmosfeer zelf ontstaat ook een overdruk ONDER de raketmotor (grondeffect) welke meehelpt met het starten maar daar moet het gevaarte het niet van hebben, de enorme hitte wordt juist met enorme hoeveelheden water opgevangen , die subiet in stoom verandert, vandaar de enorme wolken die bij het lanceren onder en naast de shuttle ontstaan, het zijn dus in merendeel geen verbrandingsgassen. Dat is ook goed te zien, als de raket los is en wat hoogte gewonnen heeft lijkt de rook geringer. De vaste brandstof, veelal Isocyanaat/perchloraat in de SRB"s geeft wel verbrandingsgassen en zouten die vocht aantrekken en mede de condenssporen vormen. Maar ook daarbij geldt dat de druk bij de vuurmond lager is als in de verbrandingskamer en de kracht bovenin de verbrandingkamer dus de stuwkracht levert. Dus actie= reactie geldt ook hier

Dat kan, omdat het er niets mee te maken heeft. Onder water geldt bijvoorbeeld actie/reactie ook. Het enige dat meespeelt is dat als je in een bepaald medium zit (gasvormig, of vloeistof, of zelfs in vaste stof) dat dan de weerstand van dat medium tegen een verplaatsing mee gaat spelen in een nieuwe actie/reactie.

De zwaartekracht heeft niets te maken met de derde wet van Newton. Dus ook in het luchtledige geldt deze wet. Deze wet is wellicht het beste uit te leggen met de terugslag van een geweer als je een kogel afschiet. De terugslag is in feite de kracht in tegenovergestelde richting van de kogel die wordt weggeschoten. Remraketten van een mars of maan landvoertuig bewerkstelligen een zachte landing wat ook een voorbeeld is van de 3 wet van Newton. Ze oefenen met de remraket een kracht af richting de marsbodem waardoor de daalsnelheid van het marslandvoertuig afneemt. De verbranding van de raketten kan alleen ontstaan wanneer de ingredienten voor een verbranding aanwezig zijn in onze dampkring is zuurstof echter op de maan niet daar zal dus zuurstof toegevoegd moeten worden om de rakketten te laten branden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100