Als je langer dan 1 uur op je kop gaat staan draaien je ogen om, zodat je alles weer normaal ziet, klopt dat? Hoe komt dit?

Het schijnt zo te zijn dat als je langer dan 1 uur op je hoofd gaat staan dat je zichtveld weer omdraait en je dus alles weer normaal ziet (terwijl je nog op je hoofd staat en dus eigenlijk alles omgekeerd zou moeten zien). Weet iemand of dit klopt? Iemand al eens getest? Zo ja, hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn onderzoekers geweest die dit hebben getest door zelf speciale brillen te dragen die de wereld omdraaien. Daaruit bleek dat het vooral in de eerste paar dagen erg moeilijk is om te functioneren, omdat de wereld letterlijk op zijn kop staat. Het uitvoeren van simpele taken gaat dan vaak beter met gesloten ogen dan door te kijken. Na een paar dagen treedt echter motorische adaptatie op en kunnen ook complexere taken uitgevoerd worden zoals lezen (en er is zelfs een onderzoeker geweest die met de bril op kon fietsen en skiën). Nu is de vraag of de wereld ook echt als een normale wereld ervaren wordt door de onderzoekers. Dit blijkt lastig te beantwoorden te zijn. De onderzoekers gaven aan dat de wereld soms als normaal overkwam, maar vaak ook al niet-normaal. In de niet-normale vorm komen bijvoorbeeld sommige delen van de wereld als normaal over, terwijl andere delen omgekeerd zijn. Ook kan de wereld als normaal overkomen, terwijl het gevoel bestaat dat men zelf ondersteboven door de wereld loopt. Om een antwoord op je vraag te geven: nee, als je 1 uur op je kop gaat staan, draaien je ogen niet om. Daarvoor zul je toch langer moeten staan en meer vrijheid moeten hebben om te bewegen (het is sowieso niet aan te raden om voor zo'n lange tijd op je kop te gaan staan).

Het lijkt me sterk dat je ogen zich omdraaien, die zitten aan de zijkant met spietjes vast om ze te bewegen. Wellicht zou het kunnen dat je hersenen het beeld corrigeren en ondersteboven projecteren.

Dit gebeurd zeker ja maar ik weet niet of het al na een uur is. Verder denk ik dat je wel veel hoofdpijn krijgt haha.

Dit lijkt me onwaar. Hoe kan je lichaam immers de gegevens van je evenwichtsorgaan koppelen aan die van je ogen en dus bepalen wat boven en wat onder is? Volgens mij ben je daar onderbewust niet toe in staat.

Ik kan me herinneren uit biologieles dat er experimenten zijn gedaan met brillen met omkeerlenzen. Na enige tijd zetten je hersens het beeld weer rechtop, omdat dat is wat je 'hoort' te zien. Ik weet niet of dat ook werkt bij fysiek op zijn kop staan, omdat dan je evenwichtsorgaan je hersens vertellen dat je op je kop staat. Daar hoort een opz'nkopbeeld bij. Volgens mij krijg je er wel knallende koppijn van, zowel van dat op je kop staan, als van die bril. ;-)

Ik denk dat het niet zo is. Misschien als je glazen ogen hebt dat ze omdraaien..

We zijn geen iPhone's :)

Lariekoek, ik denk als je een jaartje of wat kan blijven staan je hersenen wel iets verzinnen.

Eens met Sjoerd, na een aantal dagen zal je brein het beeld aanpassen. Wat je ziet is nl. een beeld van de werkelijkheid! Ik vraag me wel af of dat geleidelijk gaat, hoe je dat ervaart.

Dit is niet waar, als je op je kop gaat staan blijft onder nog steeds de kant van je tenen en boven nog steeds de kant van je haar. Hetgeen wat je ziet klopt dus gewoon. Als je daarentegen een bril op zet die alle beelden omdraait zullen je hersenen inderdaad het beeld omdraaien om het beeld weer waar te maken. Dat duurt meerdere dagen. Als je in het oog kijkt hoe dat in het menselijke lichaam zit draaien de hersenen al beelden om. Zie afbeelding

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100