Is de zwaartekracht bij een bolvorm (planeet) net zo groot als een grilligevorm (planetoide) met de zelfde massa?

Stelling: ik beweer dat de vorm van een massa van invloed is (kleine waarde) op de opgewekte zwaartekracht van dit voorwerp.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat is precies hetzelfde, maar vergeet niet dat zwaartekracht met het kwadraat afneemt bij verdubbeling van de afstand, dat blijft zo...

Nee. De zwaartekraht is een functie van het gewicht en het soortelijk gewicht van het element, niet van de vorm. Echter, op een uitstekende piek van een grillige planeet zal je wellicht minder sterke zwaartekracht ondervinden dan in een vallei omdat je verder van het zwaartepunt van de planeet bent.

De sterkte van de zwaartekracht is recht evenredig met het product van de elkaar aantrekkende massa's en omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand tussen de massamiddelpunten van de elkaar aantrekkende massa's. Toegevoegd na 2 minuten: In een planetoide met een grillige vorm zal er op de oppervlakte lokale verschillen in de zwaartekrachtversnelling optreden omdat je afstand tot het massamiddelpunt anders is. Verder is het zo dat wanneer je diep in een dal zit, zal er massa boven je zitten. Dit heeft ook een aantrekkende werking.

Simpel antwoord. Pak iets dat je kunt vervormen zoals een bol klei. Doe die bol in een plastik zak, leg die op een weegschaal en lees af. Geef er nu een heel andere vorm aan (wel in de zak laten zitten zodat er geen verlies aan je handen of vochtverlies optreedt. Dan weer wegen. Wedden dat je geen verschil vindt? Hoe komt dit? De massa blijft gelijk. En daardoor ook de zwaartekracht die die massa veroorzaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100