Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe verteerd plastic?

Het duurt 20 jaar om plastic te verteren (nouja zo lang doet de natuur daar over!) maar hoe gaat dat in z'n werk?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
6.4K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Plastic verteert niet echt. Het vergaat.
De moleculen breken door UV licht langzamerhand in kleinere stukjes.
Pas als de stukjes molecuul klein genoeg geworden zijn kunnen ze eventueel weer als voedsel dienen, voor bacterien bijvoorbeeld.
(Lees meer...)
Reddie
11 jaar geleden
Plastic verteert niet; het wordt alleen onzichtbaar. De eerste stap is dat het in kleinere stukjes breekt. Dat komt vooral door bijvoorbeeld golfslag of omdat het scheurt als het ergens achter blijft hangen. Soms wordt het aangevreten. Die kleinere stukjes 'lossen op', waarbij de chemische componenten van het plastic vrijkomen. Dat zijn vaak langwerpige moleculen (polymeren), die geen functie in de natuur hebben en daardoor meestal giftig zijn. Veel van die moleculen zijn zwaarder dan water en zinken zo langzaam naar de bodem, waardoor de hele waterkolom besmet wordt. Technisch gezien is zo'n polymeer nog steeds plastic, dus het lost eigenlijk niet op - het wordt slechts opgedeeld in kleinere en kleinere stukjes. Vergelijk het met het lot van rotsen; ze worden kleiner (kiezels) en ten slotte zand. Maar de samenstelling blijft gelijk!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding