Kan een mens functioneren als atoombom?

Het zal misschien wel een hele domme vraag zijn, maar een atoombom ontstaat wanneer de kern zich splijt. Aangezien alles uit atomen bestaat, zou de mens, of iedereen ander voorwerp eigenlijk als atoombom kunnen functioneren wanneer de kern zich splijt. Als het lukt om dit te doen heb je een atoombom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er zijn twee soorten atoombommen: 1) een Kernsplijtingsbom zoals jij beschrijft; 2) Kernfusie of waterstof (H) bom. Om een kernsplijtingsbom te laten werken heb je een bepaalde hoeveelheid (kritische massa) aan instabiele (radioactieve) atomen nodig. De atomen in je lichaam hebben voor het merendeel een stabiele kern. Van de radioactieve atomen zijn er te weinig om een kritische massa te krijgen, dat zorgt voor een explosie. Dus dit is vrijwel onmogelijk. Voor een H-bom heb je waterstof nodig en een hele hoge druk en temperatuur om de explosie op gang te brengen. Je lichaam bevat veel waterstof, maar wel gebonden als water of in een koolwaterstof. Dat is niet de juiste vorm, bovendien is heb je ook nog speciaal waterstof nodig die niet veel voorkomt. In theorie zou je dus mensen kunnen gebruiken als een bron voor waterstof. Al verijst dat wel veel verwerking en wil je dit eigenlijk? Als je al zo iets verschrikkelijks als zo'n bom zou willen maken zou ik het waterstof gewoon uit water halen of olie en dat dan verrijken. Bovendien moet je dit waterstof dan weer in een bom zetten om de juiste druk en temperatuur te krijgen voor de explosie. Hierdoor kan je eigelijk al niet meer spreken van een mens. Kort gezegd is het praktische onmogelijk en ethische onacceptabel om een mens al atoombom te laten fungeren. Toegevoegd na 3 uur: Op verzoek zal ik de voorwaden voor kernsplijting iets scherper formuleren. Eigenlijk alleen zeer zware radioactieve atomen kunnen uit zich zelf splijten. In atoom bommen is dit uranium. Dit komt niet of in een zo verwaarloosbaar kleine hoeveelheid voor in het lichaam dat uitgesloten is dat er hiervan een kritische massa in het lichaam vormt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kernwapen

Nee, dat kan niet, want er moet ook een kettingreactie ontstaan en dat kan niet met de atomen waaruit de mens bestaat. Een kettingreactie ontstaat wanneer bij de splijting neutronen vrijkomen die weer andere kernen laat splijten (en daar komen weer meer neutronen bij vrij, etc etc). Het is dus niet voldoende om slechts 1 kern te splijten om een ontploffing oid te krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100