Als de zwaartekracht de helft was van wat we nu hebben zou er dan ook leven mogelijk zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Evolutie leert ons dat organisme zich kunnen aanpassen aan omstandigheden. Als we de zwaartekracht nu zouden schalen op 1 en deze zou afnemen met een x aantal punten per x miljoen jaar dan zullen een aantal van de nu bestaande organisme zich aanpassen om dit te kunnen overleven. Zou de zwaartekracht morgen halveren dan zouden we uitgerekt worden tot een fataal punt.

Deze vraag is nogal hypothetisch, maar ik denk dat het antwoord redelijk ondubbelzinnig 'ja' kan zijn. In zee is ook leven mogelijk, en daar is de invloed van de zwaartekracht veel minder merkbaar dan op land. Het leven zou er wel anders uitzien, een stevige botstructuur zou minder belangrijk zijn en misschien zouden we wel kunnen vliegen...

Bij onze huidige zwaartekracht van 9,81 ms^2 is de luchtdruk op zeeniveau gemiddeld 1013 hPa. Bij halvering van de zwaartekracht zal de luchtdruk veel kleiner worden omdat de aarde er minder aan 'trekt'. Misschien zijn er lezers van deze site die de luchtdruk bij halve zwaartekracht kunnen narekenen. Bij die luchtdruk hoort een hoogte waarbij die druk op onze aarde nu heerst. En al dat bijvoorbeeld 5 kilometer hoog is, is leven zeker mogelijk, denk aan bewoners van bijvoorbeeld de hoogvlakte van Tibet. Een dunnere atmosfeer betekent grotere verschillen in temperatuur tussen dag en nacht, en uiteraard de seizoenen. En heel lage en vooral heel hoge temperaturen zijn niet bevorderlijk voor het ontstaan van leven zoals wij dat kennen.

Leven kan zich in heel veel omstandigheden ontwikkelen, door de evolutie zal het zich binnen de kortste keren hebben ontwikkeld tot iets dat prima kan overleven. Veel mensen zeggen dan ook dat leven alleen zou kunnen ontstaan als er zuurstof of water is. Ook deze stoffen zijn niet noodzakelijk voor leven sterker noch, een paar miljard jaar geleden was er noch geen zuurstof op aarde. Dat werd later geproduceerd door fotosynthese, doordat er een atmosfeer ontstond kon die zuurstof niet meer zo makkelijk weg. het zuurstofgehalte concentreerde zich en heel veel levensvormen stierven uit. Dat kwam om dat zuurstof puur vergif voor hen was.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100