Draait een orkaan overal ter wereld dezelfde kant op?

Weet jij het antwoord?

/2500

Op het noordelijk halfrond draaien de orkaanwinden, net als alle winden, tegen de klok in. Ze worden afgebogen door de draaiing van de aarde (het Coriolis-effect). Op het zuidelijk halfrond draaien orkanen - om dezelfde reden - juist in omgekeerde richting, met de klok mee.

Bronnen:
http://jeroenvu.home.xs4all.nl/weerkunde/O...

Een cycloon kent twee draairichtingen; op het noordelijke halfrond draaien ze tegen de wijzers van de klok in. Op het zuidelijke halfrond draaien ze met de wijzers van de klok mee. http://wetenschap.infonu.nl/weer/24648-cyclonen-orkanen-tyfonen-en-tropische-stormen.html

Tornado’s draaien op het noordelijk halfrond altijd tegen de klok in, en op het op het zuidelijk halfrond met de klok mee. In theorie zou een orkaan dus ook van draairichting moeten veranderen als de evenaar gepasseerd wordt, zoals je al had bedacht. Maar doordat de Coriolis-kracht het sterkst is aan de noord- en zuidpool, en het zwakst rond de evenaar, komen er binnen een afstand van zo'n 5 breedtegraden boven en onder de evenaar geen tornado's voor (en op de evenaa dus ook niet).

Bronnen:
http://www.steljevraag.nl/viewquestion?que...

Nee. Op het noordelijk halfrond draait een orkaan altijd tegen de klok in. Op het zuidelijk halfrond draait het met de klok mee. Dit komt door het coriolis effect. In welke richting draait het dan rond de evenaar? Rond de evenaar komen omdat hij hier dan dus eigenlijk stil zou moeten staan geen orkanen voor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100