Verliest een magneet aan kracht als de tijd verstrijkt?

En zo ja, Hoe lang duurt het dan?

Ik heb het over simpele magneten zoals koelkast magneten.

Toegevoegd na 1 minuut:
Dus stel: Mijn koelkast magneet "plakt" op de koelkast en ik doe er nooit wat mee. Dit is het enige waar hij voor gebruikt is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Oorspronkelijk werden permanente magneten van staal gemaakt, tegenwoordig bestaan er allerlei legeringen die voor dit doel uitermate geschikt zijn, zoals legeringen van ijzer, nikkel en kobalt waaraan nog enig aluminium, mangaan en koper wordt toegevoegd, of ook keramische stoffen zoals bariumoxide en ijzer(III)oxide. Deze magneten zullen voor zeer lange tijd hun magnetische status behouden en heten daarom ook permanente magneten. Er zit alleen een valkuil: ze moeten wel magneet blijven. Dat wil zeggen, in die samenstelling blijven voorkomen. Er zijn verschillende redenen waarom materialen gedurende tijd veranderen. Dat heeft ook als consequentie dat uiteindelijk een materiaal geen magneet meer is (qua samenstelling) en dus zijn magnetische eigenschappen verliest of veel minder zal hebben. Een voorbeeld is wanneer bijvoorbeeld het ijzer vervalt (hoewel dit met natuurlijke varianten niet echt waarschijnlijk is). Met andere woorden, zolang de magneet in dezelfde samenstelling is niet. Toegevoegd na 1 dag: Het antwoord hiervoor is op dit verhaal natuurlijk een mooie toevoeging en vice versa.

wij hebben ook al jaren echt jaren magneten op de koelkast, en doen er verder ook niks mee, en blijft precies hetzelfde, dus het lijkt mij niet.

Nee, dat doe alleen elektromagneten, die magnetisch zijn, zolang er stroom door loopt. De "gewone"magneten zo als wij die kennen, zijn de z.g. permanente magneten die enorm lang hun kracht behouden.

Jazeker, door hoge temperaturen en trillingen als stoten of zeer krachtige velden van andere magneten kunnen magneten verzwakken. Wel is het zo dat ferrietmagneten en SmCo alsmede Nd magneten slechts heel langzaam demagnetiseren. Het duurt lang, bij sommige magneten heel lang maar ze worden naar verloop van tijd zwakker. Je moet dan aan > 100 jaren denken. Je koelkastmagneet gaat zolang mee dat je niet mee zal maken dat hij niet meer magnetisch is, onder normalen omstandigheden. De magneten gaan dus langer mee dan de koelkast zelf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100