Waarom groeit ijs bij min 5 graden langzamer dan dat het dooit bij +5 graden?

Weet jij het antwoord?

/2500

IJS kan alleen aan de onderkant aangroeien, dat wil zeggen de kou moet door het ijs heen, alle ijs moet eerst verder afkoelen om het onderstaande water te doen bevriezen. Dooien gebeurt van boven af, de warmte wordt toegevoerd, het ijs smelt, water geeft de energie sneller door, en het kan dus sneller smelten

Het kost materialen meer moeite om een vloeibare vorm vast te maken dan om en vaste vorm vloeibaar te maken. Maar dit verschilt ook weer per materiaal.

Dat is niet zo. Gooien duurt langer, zeker bij weinig wind, doordat er een laagje koude lucht op het ijs gaat liggen. Bij een van de recente vragen over ijsvorming staat een uitstekende bron met alle ins en outs. Toegevoegd na 2 minuten: Handige die automatische suggesties op een mobiel. Dooien typte ik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100