Stel een vliegtuig vol met bijen maakt een vlucht. De bijen wegen totaal 1000kg. Als de bijen vliegen in het vliegtuig, is deze dan 1000kg zwaarder?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dan weegt hij zwaarder Uit quest scheurkalender, vergelijkbare vraag: Wanneer weegt en gesloten doos bijen meer: als ze op de bobem zitten of wanneer ze vliegen? De beestjes moeten een neerwaartse kracht produceren die gelijk is aan hun eigen gewicht, daarvoor flapperen ze met hun vleugels.Die kracht gaat vervolgens via de lucht in de kist naar de weegschaal. Doordat ze in een doos zitten, kan de druk negens heen. De weegschaal geeft daardoor met vliegende bijen hetzelfde aan als wanneer de insecten op de bodem zitten. Dit geld niet wanneer de bijen in verticale richting vetragen of versnellen.

Bronnen:
Quest scheurkalender

Absoluut. Vliegen is niets anders dan de lucht onder de vleugels omlaag drukken. Actie is min reactie. De lucht drukt op zijn beurt weer op de bodem van het vliegtuig. De lucht in een vliegtuig draagt ook gewoon bij aan het totaalgewicht van het vliegtuig. Als je een vliegtuig vacuum zou zuigen, dus alle lucht eruit, dan zou het minder wegen. In dat vacuum vliegtuig zou je vervolgens ook weer bijen kunnen stoppen, maar deze zouden vervolgens niet kunnen vliegen (als ze het vacuum al zouden overleven), maar ze zouden evenveel bijdragen aan het totaalgewicht van het vliegtuig.

Simpel gezegd, alle onderdelen van het vliegtuig inclusief lucht inclusief de bijen bestaan uit moleculen. Iedere molecuul hebben een bepaalde massa. Of de bijen nou vliegen of in de gordel in de stoel zitten, ze blijven even zwaar. Dus de massa van het geheel blijft gelijk. (met uitzondering van verbruikte brandstof die via de uitlaat naar buiten gaat natuurlijk)

Een vliegtuig, of doos, of vrachtwagen met bijen heeft altijd een (bijna) gelijke neerwaartse druk ongeacht of de bijen vliegen of zitten. Het vliegtuig wordt dus niet lichter of zwaarder.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100