Als je je heel snel naar een radiozendmast toe beweegt, gaat de muziek dan sneller?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Theoretisch is het antwoord: ja. Het effect is echter zo minimaal, dat je het niet zult merken. Laten we er eens van uitgaan dat jij naar de zendmast toe beweegt met een snelheid van 108000 km/u. Dat is 30 km/s, ofwel Amsterdam-Utrecht in één seconde. Valt dat onder jouw definitie van "heel snel"? De lichtsnelheid is ongeveer 300000 km/s. De radiogolven leggen diezelfde 30 km, waar jij een seconde voor nodig hebt, af in een tienduizendste seconde. Als de zendmast in Utrecht staat, zal iemand in Utrecht de muziek dus een tienduizendste seconde eerder horen dan iemand in Amsterdam. Jij beweegt je in een seconde van Amsterdam naar Utrecht. Gedurende jouw reistijd hoor je dus 1,0001 seconden van het nummer, terwijl iemand die in Amsterdam is gebleven 1,0000 seconden van dat nummer hoort. Iemand die in Utrecht op een terrasje zit hoort trouwens ook 1,0000 seconden van het nummer. Dus ja, jij hoort 1,0001 muziekseconden per horlogeseconde, terwijl je 1,0000 muziekseconden per horlogeseconde zou hebben gehoord als je stil was blijven staan. Voor dat kleine verschil moet je wel 108000 km/u reizen - en die snelheidswinst haal je alleen zolang je beweegt, dus niet tijdens het versnellen en vertragen. Als je nog sneller reist, moet je erop letten dat je je radio opnieuw afstemt, anders verlies je het station. De radiogolven zelf komen namelijk ook op een net iets andere (hogere) frequentie binnen.

nee

Ik heb het idee,dat radiogoven even snel gaan als het licht. Dan zal het op zo'n korte afstand niet te bemerken zijn. Toegevoegd na 17 minuten: Goven moet uiteraard golven zijn.

Nee de lichtsnelheid (want daar hebben we het over) die gaat altijd 300.000 kilometer per seconde ongeacht jouw snelheid... Dus als jij nagenoeg de lichtsnelheid naar de telefoonmast gaat, blijft de snelheid 300.000 kilometer per seconde, dus niets, maar dan ook niets sneller... Er is nooit een doppler-effect met de snelheid... (lees snelheid sec)

Leuke vraag. Zoals anderen al antwoorden: bij normale snelheden merk je niets. Stel nou dat je een snelheid zou hebben die 10-tallen procenten van de lichtsnelheid is dan is het eerste wat je merkt dat de draaggolf van frequentie veranderd is. Dit heet blauwverschuiving. Stel dat je voor de blauwverschuiving kunt corrigeren, dan zijn er twee soorten radio: Bij Amplitudemodulatie (AM) zal je waarschijnlijk niets merken. De strekte van het signaal is nl niet veranderd. Bij Frequentiemodulatie (FM) merk je het wel omdat de modulatie relatief is t.o.v. de draaggolf.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amplitudemodulatie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frequentiemodulatie

Je bedoelt of er een Dopler effect optreedt. Niet op deze afstanden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100