De enige manier is om de bliksemschicht in stand te houden. Nu wordt gezegd in de eerdere antwoorden dat een bliksemschicht heel erg kort duurt, en dat klopt ook, maar bliksem heeft soms een bijverschijnsel: de bolbliksem.
En daarin verdiepen sommige bedrijven zich.
Convectron N.V. was een Nederlands bedrijf dat in de jaren 80 van de 20e eeuw geprobeerd heeft om synthetische bolbliksems op te wekken ten behoeve van de opwekking van energie.
Het bedrijf ontstond uit het idee van dr. ir. Geert Dijkhuis (1944) om een bolbliksem op te wekken, te stabiliseren en in een fusiereactor op te sluiten. In 1980 stuurt Dijkhuis, astrofysicus en natuurkundeleraar, een ingezonden brief naar het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Nature om zijn theorie over bolbliksems uit de doeken te doen. Daarbij oppert hij de mogelijkheid dat in bolbliksems, die in de natuur bij onweer ontstaan en gewoonlijk binnen enkele seconden uitdoven, kernfusie optreedt.
Samen met een aantal medewerkers startte Convectron een serie experimenten in een loods aan de Waalhaven in Rotterdam. Gebruikte Accu's uit een onderzeeboot dienen als energiebron. Hij slaagt erin om een vuurbol op te wekken en vast te leggen op een snelle film. Twee jaar later brengt een tweede aandelen emissie nog eens enkele miljoenen guldens op. Met dit bedrag start Convectron bij de KEMA in Arnhem een serie neutronendetectieproeven , cruciaal omdat neutronenstraling moet bewijzen dat in bolbliksems daadwerkelijk kernfusie optreedt .
De USA is men nu ook daarmee bezig: http://www.focusfusion.org/
- Bronnen:
-
o.a. wikipedia