Hoe komt het dat de atoommassa van een element, of zijn isotopen vaak minder is dan de totale massa van de protonen en neutronen bijelkaar?

bv. zink massagetal=64, atoommassa=63,92915

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Xinix heeft gelijk, maar in zijn pogingen om sneller dan het licht te antwoorden maakt hij het er niet begrijpelijker op. Ik zal daarom nog een poging wagen: De massa van het systeem is hier niet de optelsom van de afzonderlijke massa's, want er zit energie in de binding van het atoom. Een negatieve energie. Zonder die energie zou het systeem niet kunnen bestaan. Met die mooie formule van Einstein kun je beredeneren dat de negatieve energie resulteert in een negatieve massa. Een massavermindering dus.

Dat is hogere wiskunde... en als je E=MC2 begrijpt dan is het makkelijk te begrijpen... Energie wordt massa en massa wordt energie... die omzetting levert energie op en KOST MASSA...

De atoommassa is gebaseerd op de gemiddelde atoommassa van de isotopen die voorkomen in de natuur. Bij waterstof is het massagetal wat groter dan 1 (1,00794) omdat naast H ook het isotoop deuterium bestaat, met atoommassa 2. Dit komt heel weinig voor, maar zorgt ervoor dat de gemiddelde massa van alle isotopen waterstof groter is dan 1. Bij de zware metalen (hoge atoommassa) staat de massa tussen haakjes omdat niet na is te gaan hoe zwaar een gemiddeld atoom van bijvoorbeeld Nobelium (102 protonen) is. Het atoom is te instabiel.

Citaatje wikipedia dan maar? De atoommassa van een element is een gewogen gemiddelde over de massagetallen van de isotopen. De weging betreft het relatieve voorkomen van de isotopen in de vrije natuur. Zo is de atoommassa van chloor 35,453 omdat chloor in de natuur voorkomt als ongeveer 75% 35Cl en 25% 37Cl. Dus leuk al die rare verhalen: "dan moet je e=mc2 snappen" of "negatieve energie". Maar helaas, zweverigen onder u, het is een simpel rekensommetje waardoor deze 2 getallen tot stand komen. Zie bronnen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Atoommassa
http://nl.wikipedia.org/wiki/Massagetal

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100