Kun je door de vonkjes van statische ekectriciteit brand krijgen?

Van het fleece dekentje dat in mijn bed ligt springen vonkjes af als ik het verschuif .

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee hoor, maak je geen zorgen. De hoeveelheid energie die hierbij vrijkomt, is veel te laag om een temperatuur te bereiken die hoog genoeg is om je dekentje te ontsteken.

Normaliter heb je weinig kans dat er brand ontstaat door statische vonkjes. Ik had ooit een nachthemd dat elke keer als ik het aan/uittrok knetterde en vonkte. De enige kans dat het daadwerkelijk brand kan veroorzaken is wanneer er in je huis gas ergens vandaan zo komen vanwege een lekkage ofzo.

Nee statische electriciteit kan alleen gevaarlijk zijn als er een explosieve atmosfeer is. Bijvoorbeeld als er voldoende gas of benzinedampen opgehoopt zijn in de ruimte. Maar dan kan de schakelaar van het licht of de koelkast die aanspringt ook voldoende zijn om de boel te doen ontploffen.

In principe wel. Maar onder normale omstandigheden zijn die vonkjes niet sterk genoeg om brand te veroorzaken. Als er een hoop benzinedamp of gas in de omgeving is kan zo'n vonkje wel brand of zelfs een ontploffing veroorzaken, maar "gewoon thuis" niet.

Zoals jij de vraag stelt kan een vonkje, ontstaan door de ontlading van statische elektriciteit van textiel, in huis geen brand veroorzaken. Wel kan zo,n vonkje een enorme explosie inleiden van een explosief mengsel. Denk aan een lekkende gasleiding waar gas zich vermengd met zuurstof, of een mengsel van heel fijn stof met zuurstof (stofexplosie). De gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Hele meelsilo,s zijn geexplodeerd door de ontlading van statische elektriciteit. Wel dient zo.n vonkje een bepaalde minimale capaciteit te hebben.

Ja zeker wel. Bij het tanken van vliegtuigen wordt getracht vonken door statische electriciteit te veoorkomen. Nu zal dat bij een kinderbedje wel meevallen, maar denkbeeldig is het niet. Tenslotte is bliksem ook het gevolg van statische electriciteit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100