is water in de sloot in de winter dunner van structuur dan in de zomermaanden?

Komt dat omdat er meer leven in zit? Het water lijkt voor mijn gevoel dunner, het vibreert, beweegt makkelijker. Lijkt het.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De dichtheid van het water is bij rond de 4 graden het grootst, dus is het water niet dunner in de winter. Vaak ziet het water er in de zomer er "star' uit, dat komt vooral door de algen die er in groeien, maar ook door eendenkroos en veel andere waterplanten. De meeste zuurstofplanten, zoals hoornblad en krabbescheer, zinken in het najaar weer richting de bodem. Hierdoor lijkt het of er ineens meer ruimte gekomen is in de vijver/sloot. Ook is er in de zomer erg veel dierlijk en plantaardig plankton, dat vooral in de bovenlaag leeft, daardoor lijkt het water ' dikker'. Nu alles weer in de winterslaap gaat, is het water beweeglijker geworden, het vibreert meer, zoals jij dat ervaart.

Als je het HEEL strikt neemt is het water zelf stroperiger als het kouder is. De zg viscositeit (dat is een maat voor zeg maar stroperigheid) is hoger bij lagere temperatuur. Bij water is het verschil met het blote oog echter niet zichtbaar tussen water van 25 graden en water van 5 graden. Bij wat dikkere vloeistoffen, bijv de stroop die je op je pannenkoek schenkt zie je duidelijk verschil, zet je die even in een pan warm water wordt hij duidelijk dunner, zet je hem in de koelkast komt het er gewoon niet meer uit. Er zijn nog andere eigenschappen die hier een rol spelen maar simpel gezegd werkt het toch ongeveer zo. Waarom jij water er "dunner" uit vindt zien is volgens mij omdat er minder in zit, minder alg, minder groen EN omdat er nu vaak meer wind is dus het oppervlak beweegt meer

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100