wat kost meer energie, iets verwarmen of iets koelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je 1 kilo water 50 graden wilt verwarmen zal je er een bepaalde hoeveelheid Kilo joules in moeten stoppen. Als je het water 50 graden wilt afkoelen zal je evenveel kilo joules er uit moeten halen. De formule hiervoor is Q=m*c*Delta T Q = Warmtehoeveelheid C = Warmtecapaciteit M = De massa Delta T = het warmte verschil. C van water is 4,19KJ per kg.kelvin M is 1 kilo Delta T is 50 graden Oftewel Q=1*4,19*50= 209.5 KJ Je hebt dus 209,5 KJ nodig om het water 50 graden warmer te krijgen. Maar om het water 50 graden koeler te krijgen zal je er 209,5 KJ uit moeten halen. Let wel op dit aantal KJ heb je nodig als de fase van water het zelfde blijft. Als de fase veranderd heb je meer KJ nodig Het ligt er maar geheel aan waarmee je die kilo water gaat verwarmen. Dit kan met van alles zijn en iedere stof heeft een andere verbrandingswarmte. In een M3 gronings gas zit bijvoorbeeld 32000 KJ. Ook om te koelen bestaan vaak verschillende technieken. Dus de hoeveelheid energie die is het zelfde bij bijv water. Verwarmen kost brandstof dus energie. Koelen kun je vaak ook op energie zuinige manieren doen.

In een exact dezelfde situatie kost het beide evenveel energie.

In de praktijk zal koelen iets meer energie kosten omdat het rendement van het proces nooit 100 % kan zijn. Het verlies aan rendement wordt omgezet in warmte, bij verwarmen is dat een bonus zodat je toch op 100 % uitkomt, bij koelen is dat een nadeel omdat je de warmte dan apart kwijt moet raken.

Daar kan je geen algemeen antwoord op geven want dat hangt af van de eigenschappen van het voorwerp. Iets van 20 naar 30 graden opwarmen, kan een totaal andere hoeveelheid energie vragen dan datzelfde voorwerp afkoelen van 20 naar 10 graden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100