Waarom kan je een dun houtje makkelijker aansteken dan een dik blok?

Om de haard aan te maken gebruiken we dunne gehakte houtjes. Met een prop papier kan je dat prima aan het branden krijgen. Waarom kan dat niet bij een groot stuk hout?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor vuur, is behalve zuurstof en brandstof ook een hoge temperatuur nodig. Een klein houtje bereikt die hoge temperatuur eerder dan een groot blok en dus ontvlamt het eerder.

Een dunner blokje heeft naar verhouding meer oppervlakte, en kan dus makkelijker branden. Ook is een dun stukje hout vaak droger dan een dik stuk.

Ik sluit me GEHEEL aan bij de andere 2 antwoorden. Allebei goed. Ik kan er nog aan toevoegen dat bij een dun houtje de vlammen er helemaal omheen gaan en dat helpt ENORM Zie maar bij een lucifer: houd je hem brandend rechtop dreigt het vlammetje soms bijna uit te gaan. In ieder geval duurt het best lang voor het hete stuk bij je vingers is. Houd je hem horizontaal brand hij feller EN sneller Houd je hem ondersteboven (bijv als je een waxinelichtje aan wil steken zonder het uit het houdertje te halen) brandt het meestal zo snel dat je vingers (er) eerder aan zijn dan het kaarsje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100