Als ik olie in water doe, zie ik kleine vlekjes olie door het water drijven. Is dit een oplossing of een emulsie?

Weet jij het antwoord?

/2500

ik denk een emulsie, want het is heterogeen (veschil tusen 2 stoffen zichtbaar) want bij een oplossing is het en homogene oplossing (niet zichtbaar)

Het is geen oplossing en geen emulsie. Een oplossing is een stof in een andere: zout wordt in water opgelost, je ziet geen zoutkorrels meer, de ene stof is in de andere opgegaan. Een emulsie is een vaste stof in een vloeistof, zonder dat de vast stof opgelost is, maar wel een homogene massa. denk aan vloeibare schuurmiddelen zoals Jif. Olie op water betekent dat die 2 stoffen niet mengen, door de cohesie van de oliemoleculen onderling. Eeen olie in water oplossen betekent dat je stoffen moet toevoegen die dit mogelijk maken, dat zijn emulgatoren Toegevoegd na 1 uur: foutje vaste stof in vloeistof moet vloeistof in vloeistof zijn,

volgens mijn leerkracht chemie, is olie in water een emulsie, omdat als je lang genoeg wacht de olie na een tijdje komt boven drijven, en dus helemaal niet oplost. Een oplossing bij twee vloeistoffen zou bijvoorbeeld alcohol en water zijn.

Het is een EMULSIE en bij een olie/mengels heb je in principe twee varianten: olie bolletjes die in het water rondzweven EN waterbolletjes die in de olie rondzweven. Welke van de twee je krijgt hangt af van de verhouding water/olie. Het lijkt simpel te begrijpen dat als je heel weinig olie in water doet dat water dan de zogenaamde continue fase is en olie de disperse fase (die bolletjes dus). Doe je een heel klein beetje olie in water is het andersom. Voor elk systeem van twee niet mengbare vloeistoffen is het zg omslagpunt te bepalen. Dat zou je zelfs zelf kunnen proberen: je begint met water en je voegt onder roeren steeds meer olie. Op een gegeven moment wordt het dan even " raar troebel" en daarna is het omgeslagen Toegevoegd na 42 seconden: sorry: zin 1: moet zijn olie/water mengels Toegevoegd na 2 minuten: o ja, en in principe is een emulsie als deze niet stabiel, dat wil zeggen dat als je stopt met roeren de lichte fase (in dit geval de olie) bovenop komt drijven. als je er in slaagt de bolletjes klein genoeg te maken (heel heel hard roeren) bij de juiste verhouding tussen de twee fasen, KUN je evt een zg STABIELE emulsie krijgen, die ontmengt niet meer, mayonaise is daar een voorbeeld van

volgens mij scheikundige ervaring weet ik wel zeker een Emulsie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100