Wat is het verschil tussen vermogen en verbruik als we het hebben over stroom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het vermogen is het verbruik per seconde, bv 20Watt. Het verbruik is het vermogen * de tijd dat een apparaat aan gestaan heeft. In normaal taalgebruik worden ze als synoniem gebruikt.

Het vermogen is wat (bijna) eeuwigdurend kan worden opgenomen of geleverd. Het heeft geen tijd in diens grootheid. Verbruik is per tijdseenheid en ONGEVEER gelijk aan gebruikte energie. Energie wordt uitgedrukt in Ws (watt*1 seconde) en kan je ook bezien als watt per 1 seconde (W/s). Want in beide gevallen is het, vermenigvuldigd met de tijd in seconden, hetzelfde getal als uitkomst. Kijk op een batterij en daar is het uitgedrukt in Ah (Ampère*1 hour). Dit is hetzelfde maar met andere eenheden

Je kan het verschil in vermogen en verbruik zien als het verschil in snelheid en afstand.

Vermogen geef je aan in Watt, afgekort W. Duizend Watt is een kiloWatt, afgekort kW. Een lamp van 100 W geeft meer licht dan een lamp van 40 W. Een stofzuiger van 2 kW zuigt harder dan eentje van 1 kW. Verbruik geef je aan in kilowattuur, afgekort kWh. Die neem je af bij het elektriciteitsbedrijf en dat wordt gemeten met de kWh-meter oftewel energieverbruiksmeter in de meterkast. Als je een uur stofzuigt met een stofzuiger van 1 kW heb je een kWh verbruikt en daar betaal je ongeveer 22 cent voor. Je kunt voor dat geld ook een half uur zuigen met een stofzuiger van 2 kW of een lamp van 100 W tien uur laten branden.

Door inwendige weerstand is er een verschil aan energie die men in een motor stopt en er uit komt. Het verbruik is de hoeveelheid energie die de motor verbruikt. Het vermogen is wat de motor levert.

Kort gezegd bepaalt het vermogen het verbruik. Een gloeilamp heeft bv een vermogen van 100 watt, als deze 10 uur brandt heeft hij 1000 watt verbruikt. Een gloeilamp van 10watt die 10 uur brandt verbruikt 100 watt. De 100 watt lamp neemt tien maal zoveel stroom af van het lichtnet als de 10 watt lamp. Dus vermogen is gerelateerd aan het apparaat en het verbruik aan de tijd dat het apparaat aanstaat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100