Waarom was men er eerst zo zeker van dat niets sneller dat het licht kon gaan?

Er zijn nu (misschien) neutrinos gemeten die sneller gaan dan het licht. Dit zet alles op zijn kop, want men ging er altijd vanuit dat dat niet kon.
Maar wat voor reden had men om aan te nemen dat er nooit iets sneller dan het licht kon gaan?
Kan iemand mij de theorie uitleggen waarom de lichtsnelheid de hoogst mogelijke snelheid is?

http://nos.nl/artikel/275145-cern-verbijsterd-over-eigen-meting.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je snelheid toeneemt, gebeuren er een aantal dingen waar we in het dagelijkse leven niets van merken. Eén van die dingen is dat de tijd langzamer gaat lopen. Een snel bewegende klok loopt langzamer dan een stilstaande klok; hoe sneller de klok beweegt, hoe langzamer hij gaat lopen. Je kunt uitrekenen (via de Lorentz-transformatie) dat de tijd stil gaat staan wanneer je de lichtsnelheid bereikt. Wil je dan nog sneller gaan, dan zou de tijd achteruit gaan lopen - maar dat leidt tot zoveel tegenstrijdigheden, dat we zeggen dat dat niet mogelijk is. -- Iets anders dat er gebeurt, is dat de massa toeneemt naarmate je sneller gaat. Een voorwerp dat snel beweegt, heeft meer massa dan een stilstaand voorwerp. Een voorwerp dat de lichtsnelheid zou bereiken, zou een oneindige massa hebben. Het zou een oneindige hoeveelheid energie kosten om die snelheid te bereiken - en dat kan niet. Als de lichtsnelheid bereiken al onmogelijk is voor elk voorwerp dat massa heeft, dan is het al helemaal onmogelijk om zelfs nog sneller te gaan dan de lichtsnelheid. -- Een derde effect is dat voorwerpen die sneller bewegen, korter worden (lengte-contractie). Hoe sneller iets beweegt, hoe korter het wordt. Zou je de lichtsnelheid bereiken, dan zou de lengte afnemen tot nul. Dat zou wel heel raar zijn... En dan nóg sneller? Nee, dan zou je een negatieve lengte krijgen - en dat is onmogelijk. --   -- Hierboven staan drie redenen waarom we er tot nu toe van uitgaan dat je nooit sneller kunt gaan dan de lichtsnelheid. Er zijn er meer, maar die zijn complexer om uit te leggen. Je ziet dat, ALS de eerste resultaten van dit experiment worden bevestigd, er heel wat werk aan de winkel is om onze beschrijving van de natuur weer "op orde" te krijgen. Gelukkig staan de wetenschappers open voor de mogelijkheid dat hun huidige ideeën misschien onjuist zijn. Als dat inderdaad zo zou zijn, gaan we een periode van grote doorbraken en nieuwe inzichten tegemoet. We zullen moeten afwachten of dat echt zal gebeuren, of dat er toch een andere verklaring is voor deze resultaten.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lengtecontractie
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijddilatatie

Men was er eerst ook zeker van dat de aarde plat was, totdat ze ontdekte dat dit niet zo was. Men gaat altijd ergens vanuit, tot dusver was lichtsnelheid de hoogste snelheid. Nu blijkt dus misschien dat neutrinos een hoogere snelheid heeft. "..Maar wat voor reden had men om aan te nemen dat er nooit iets sneller dan het licht kon gaan? .." Er is gewoon simpelweg nooit iets sneller gemeten!

De snelheid van het licht als maximumsnelheid was/is een logische gevolgtrekking uit de theoriën die (tot nog toe) de beste verklaring leveren voor gedane waarnemingen (en het best toekomstige resultaten voorspelden).

Dat er niets sneller gaat dan het licht, is al eerder op losse schroeven komen te staan. De effecten die de zg. quantum-verstrengeling laat zien, toont aan dat informatie-overdracht mogelijk is met snelheden die de lichtsnelheid vele malen overschrijdt!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100