Kan onweer door glas heen?

Kan het inslaan als je voor het raam staat te kijken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Glas is een slechte geleider van elektriciteit, dus de bliksem zal niet snel op een ruit slaan. Wat wel een goede geleider kan zijn is het stalen of aluminium kozijn. Als daar de bliksem op slaat ontploft heel de ruit waarschijnlijk, en zoekt de lading verder zijn weg. Het antwoord op je vraag is dus ja, maar verwacht niet dat de ruit heel blijft.

jazeker, het kan zelfs een krater in de grond slaan, dus glas moet geen probleem zijn

Mijn oma vertelde mij ooit, dat bij haar moeder tijdens het onweer een vuurbal haar huis in vloog. Deze vuurbal ontstaat geloof ik door de bliksem, dat het een samensmelting van de energie van de bliksem is. Deze bal vloog door het raam en verliet het huis ook weer door het raam. En het raam bleef gewoon heel, alleen zat er een zwarte vlek op. Dus bij het raam staan, kan inderdaad gevaarlijk zijn!

Mijn achteroom is zelfs door de bliksem geraakt, terwijl hij rustig in zijn schommelstoel achter glas zat... dus het kan wel degelijk.

Ja dat kan. Bliksem is elektromagnetische straling (net als licht) en kan daarom door een raam. Hierbij zal een klein deel weerkaatsen en een klein deel ook het raam opwarmen, waardoor het waarschijnlijk lokaal smelt of bij gehard glas breekt.

Dat kan alleen als bij dat kijken je harnas aan hebt. Metaal is n.l. een goede geleider.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100