In cola zit het gas koolzuur (CO2) opgelost, wat zorgt voor de prik. Een fles cola wordt onder druk gevuld, waardoor er veel koolzuur in de cola kan worden opgelost. Als je de fles opendraait, dan verdwijnt de druk en kan er minder koolzuur in de cola worden opgelost (wet van Henry, principe van Le Châtelier). Het koolzuurgas zal langzaam uit de cola ontsnappen als kleine gasbelletjes.
Wanneer je een mentos in een fles cola gooit, dan versnelt die het ontsnappen van het koolzuur. Met het blote oog lijkt een mentos heel glad, maar onder een microscoop ziet hij er behoorlijk onregelmatig uit. Een onregelmatig oppervlak is groter dan een glad oppervlak, waardoor er op een mentos veel oppervlak is waarop gasbelletjes kunnen ontstaan. En de ingrediënten van de mentos en cola light versnellen het ontstaan van gasbelletjes nog meer.
Bij de vorming van koolzuurgas neemt het totale volume toe. Het gas past niet meer samen met de vloeistof in de fles en kan maar door één opening naar buiten. Bij vijf mentos in een fles cola ontstaan er zoveel gasbelletjes dat er een heleboel cola meegeduwd wordt. Als gevolg spuit de cola tot meer dan een meter hoog uit de fles.
- Bronnen:
-
http://www.proefjes.nl/uitleg/150