Waarom is blauw vuur zo donker?

Zoals ik heb begrepen was blauw vuur heter dan de geel/oranje vuur.
Maar ondanks dat het heter is geeft het in het donker minder zichtbaarheid; Het straalt minder licht uit.
Hoe komt dit want ik zou denken hoe heter hoe meer licht.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe vollediger een brandstof wordt verbrand, des te blauwer is de vlam. Door onvolledige verbranding gloeien de onverbrande brandstofdeeltjes waardoor ze een rode tot gele gloed krijgen.

Een gele vlam geeft nu eenmaal meer licht, dan een blauwe. In wezen is licht een afvalproduct van hitte.

je waarneming klopt volkomen met wat jij als een tegenargument gebruikt. denk eens logisch? alle energie gaat in de thermische energie zitten, licht is ook een vorm van energie, als er dus minder energie wordt omgezet in licht, gaat die energie in thermiek zitten. superheet vuur kun je zelfs helemaal niet zien

De vlam is blauw door het hoge gehalte aan blauw licht, dat bevat veel energie maar ons oog is er niet zo gevoelig voor. Er zit ook wat UV in , dit licht is nog energetischer dan blauw. De kleuren die kouder zijn , zoals groen en geel zitten er in verhouding weinig in maar daar zijn onze ogen het gevoeligst voor. Daarom geeft een blauwe vlam veel meer licht als je er iets in laat gloeien en verraadt de vlam zijn -voor het oog grotendeels verborgen - energie. Toegevoegd na 8 minuten: Denk maar aan zonlicht, het licht wat we zien , verbrand ons niet, maar het ultraviolet wat we niet zien juist wel. Stikstof en zuurstof zorgen dat het blauwe licht niet omgezet wordt in veel zichtbaar licht en het CO2 wat vrijkomt geeft juist zijn energie af in diep infrarood (10500nM ongeveer). Houd je echter een gasgloeikousje in de blauwe vlam, dan wordt heel veel energie omgezet in wit licht, het thorium- en ceriumnitraat wat in het oorspronkelijke gaskousje zit , wordt omgezet in de oxiden van deze metalen en die raken door de energie van de vlam aangeslagen, bij het terugkeren naar de grondtoestand van deze metaaloxiden geven ze veel kleuren af die we als wit licht waarnemen. Laat je dus niet op het verkeerde been zetten, de slecht zichtbare gasvlam produceert enige duizenden watts aan energie!

Bij een vlam hebben we het over de straling die een zwart lichaam uitzendt. Bij een volledige verbranding is dit lichaam niet aanwezig omdat het geheel bestaat uit transparante gassen bij de bereikte temperaturen. In de gele vlam wordt deze functie vervuld door een wolkje roet, aan elkaar geklonterde resten van het methaan. De roet kan zichtbaar licht absorberen en weer uitzenden. De kans dat een roetdeeltje een foton van zichtbaar licht uitzendt hangt af van de temperatuur. De gassen waaruit de vlam bestaat kunnen het licht echter niet absorberen en dus ook niet uitzenden Een gaskousje is een stuk efficienter dan een wolk gloeiende roet omdat het bij de juiste temperatuur zwart lichaam straling uitzendt (een maximum bij het zichtbare licht). Bij deze temperatuur zien we geen roetvorming meer, dus ook geen vlam.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100