Kun je hout laten smelten in een vacuüm?

Als het kan moet het wel in een vacuüm omdat het anders verbrand. Het mag dus ook wel in een andere zuurstofvrije ruimte.

Zo ja, hoe zou het er uit komen te zien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je hout verhit onder uitsluiting van lucht (zuurstof), ook wel pyrolyse genoemd, begint het te verkolen en ontstaan er houtskool, vluchtige stoffen en bruine teer. Bruine teer is vloeibaar en in die zin kun je hout laten smelten. Maar bruine teer heeft natuurlijk een andere chemische samenstelling dan het oorspronkelijke hout en dus mag je niet zeggen dat het residu teer gesmolten hout is. Hout kun je dus niet laten smelten onder vacuum met behoud van de chemische samenstelling.

Nee dat kan niet want hout kan alleen verbranden maar niet smelten.

Hout heeft geen vloeibare vorm, dus kan het ook niet smelten. Hout kan alleen verbranden, maar dat is zuurstof voor nodig. Bij verbranding veranderen de moleculen en wordt het as. Toegevoegd na 2 minuten: Of iets smelt ligt puur aan de eigenschappen van de moleculen. Hout heeft die eigenschap dus niet. Water heeft dat bijvoorbeeld wel. gas: waterstof vloeibaar: water vast: ijs mvg, Kiba

Nee, hout kun je niet smelten, want dan ontleedt het in andere stoffen.

Ik moet zeggen dat het hier een interessante vraag betreft. Ik heb in mijn werk als kalibratie technicus regelmatig te maken met het begrip vacuum. Bij een absoluut vacuum, wat op aarde eigenlijk niet gehaald kan worden, zijn er geen moleculen meer in de ruimte aanwezig. Om warmte over te kunnen dragen heb je die moleculen wel nodig. Mijn nieuwsgierigheid is met het stellen van deze vraag gewekt, en ik ga eens temperatuurmetingen doen in een vacuum. Als dat verrassende gegevens oplevert zal ik daar iets over schrijven. Op de vraag of hout kan smelten in een vacuum denk ik dat het antwoord definitief nee zal zijn. Om iets te kunnen smelten heb je meestal hoge temperaturen nodig. Daarnaast moet de stof van een vaste in een vloeibare toestand kunnen overgaan, en ik kan geen voorbeelden benoemen waarbij dat in het geval van hout zo is. Als het mogelijk zou zijn om hout te smelten, was dat waarschijnlijk al veel eerder door iemand ontdekt.

Hout kan niet smelten omdat het in andere stoffen ontleed voor het gesmolten is. als je iets verhit laat je de moleculen sneller trillen en de houtmoleculen zijn zo groot (cellulose?) dat ze dan kapot gaan

het hout zou eerst verkolen en dan pas zou de koolstof eventueel kunnen smelten

Nee, hout kun je niet laten smelten onder vacuum. Hout is een mengsel van chemische stoffen. Sommige hiervan zullen verdampen als je hout in hoog vacuum brengt maar het meeste hout zal ongerept blijven. Het hoofdbestand van hout is namelijk het polymeer cellulose. Polymeren zijn zeer grote moleculen, hierdoor is de aantrekkingskracht tussen de cellulose moleculen zeer groot. Beter gezegd, een cellulose molecuul dat zich bevindt tussen andere cellulose moleculen bevindt zich in een lage energietoestand. Deze toestand is vergeleken met de hypothetische toestand waarin een cellulose molecuul zich in de gas fase bevindt veel gunstiger. Voor sommige moleculen, zoals water, kan dit verschil overbrugt worden door het aanleggen door een vacuum. Voor cellulose is dit dus niet het geval. De vraag was echter, zal het hout -smelten-? Een vacuum kan er nooit voor zorgen dit iets van een vaste stof in een vloeistof veranderd. Dit komt omdat een vacuum alleen de energietoestand van de gasfase veranderd. Bijvoorbeeld, vloeibaar water kun je laten koken bij kamer temperatuur mits de druk verlaagt wordt. Ijs kun je laten sublimeren door het bij een temperatuur onder nul graden Celsius onder vacuum brengen. De vloeibare fase wordt dus overgeslagen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100