wrm verbrand je wel je hand als je iets van 200 graden aanraakt maar niet als je je had in een oven van 200 graden stopt?

als ik mijn oven op 200 graden zet en ik doe mijn hand erin is het warm maar verbrand me hand niet maar als ik dan het metaal van de oven aanraak wel hoe kan dat??

Weet jij het antwoord?

/2500

Realiseer je dat het niet zozeer gaat om de temperatuur van iets dat je aanraakt, maar hoe snel je warmte opneemt en afstaat en het andere materiaal en hoeveel energie dit is. In lucht bevinden zich niet veel deeltjes, als die door botsing met de deeltjes in je huid de aanwezige energie (warmte dus) verdelen gaat de temperatuur van je huid niet drastisch omhoog. In vaste stof zitten de deeltjes veel dichter op elkaar en zal je bij het herverdelen van de energie tussen je huiddeeltjes en de ovendeeltjes zelf veel energie opnemen.

dit komt door de soortelijke warmte van lucht en ijzer. je kan ook zeggen (warmte energie). ijzer heeft meer warmte energie dan lucht. hierdoor kan je zeggen dat het ijzer meer/sneller warmte energie overdraagt dan lucht. dat betekent dus dat je hand sneller verbrand wanneer je ijzer aanraakt. wat dus ook betekent dat je hand ook zal gaan verbranden bij 200 graden C alleen minder snel. echter is het zo dat waneer je de oven open doet de temperatuur erg snel daalt. door de lagere soortelijke warmte bij lucht daalt deze temperatuur sneller dan die van het ijzer. waardoor de temperatuur verschild. indien je niet verbrand kan dit zijn doordat de temperatuur in de oven sneller naar beneden gaat dan de temperatuur van jou hand omhoog gaat tot het punt waarop deze verbrand. dit heeft ook weer te maken met de warmte energie!! ik hoop dat je wat hebt aan dit antwoord succes !!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100