Kan de rolweerstand van een fiets negatief zijn? (als er sprake is van een vertraging)

Rolweerstand bereken je als volgt: Rrol = m . g . CR
CR = cR = (Δ v/g) / Δ t
Als er een vertraging is, dan is (Δ v/g) negatief, dus CR negatief, dus de rolweerstand ook negatief.
Maar klopt dit wel?

Toegevoegd na 6 minuten:
CR = cR
Rrol is in Newton
m is in kg
g is in m/s2
CR is eenheidsloos het is een coefficient
t is in seconden
v is m/s

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij klopt het, je hebt immers de snelheid de ene kant op, en de rolweerstand de andere kant op. Als deze echter positief was, zou de snelheid toenemen (snelheid en rolweerstand staan dezelfde kant op). Dus als de snelheid de ene kant opstaat, staat de rolweerstand de andere kant op (daarom die min erbij, om aan te geven dat het de tegenovergestelde kant op moet).

Gaat het om de vraag of om de formule? Als het om de vraag gaat: De rolweerstand kan niet negatief zijn. Het is een weerstand, die kan alleen 0 zijn of een waarde boven nul hebben. In de formule: De rolweerstand kan nog steeds niet negatief zijn. g is toch de versnelling, is die dan niet negatief bij een vertraging, zodat Rrol weer positief wordt. Geef anders eens een getallenvoorbeeld. Toegevoegd na 11 minuten: streep svp door wat ik over "g" zeg, ik had nog niet alles gelezen. Staat er ergens bij jouw formules dat die gelden bij een vertraging. Bij een versnelling zouden er namelijk ook nog andere krachten in het spel zijn. Kijk dan ff hoe de Δ v en Δ t gedefinieerd zijn. misschien zo: Δ v = het verschil in snelheid: 1e - 2e snelheid = positief getal Δ t = verschil in tijd : ook een positief getal dan cR dus ook positief en dan rolweerstand ook.

Je hebt de kracht die de fiets voortbeweegt en de rolweerstand werkt hiertegenin. Je kunt niet spreken van positief of negatief, er hoort dan altijd een schemaatje bij. De rolweerstand is wel negatief ten opzichte van de voortbewegingskracht.

Rolweerstand bereken je als volgt: Rrol = m . g . CR CR = cR = (Δ v/g) / Δ t rol weerstand kan niet negatief zijn!! als dat zo zou zijn dan zou dit betekenen dat je een versnelling krijgt. delta v en g kunnen beide niet negatief zijn aangezien delta staat voor verschil. wanneer je een verschil hebt van iets is deze positief. g zelf is een vaste waarde dus is ook niet negatief. tijd kan natuurlijk niet negatief zijn want dat zou betekenen dat we terug de tijd in willen rekenen. dit alles betekend weer dat CR positief is. ervanuit gaan dat massa niet negatief kan zijn tevens terug kijkend op het voorgaande kan g dit ook niet zijn. krijg je met al een positief antwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100